Grillade rödbetor med getostcreme

Grilla grönt

Jag skojar inte när jag säger att ”wow vad jag har lagat mycket god mat denna sommar”. Redan innan sommaren började gick jag och längtade efter att vara på landet och bara laga en massa mat. Jag satte upp en särskild board på Pinterest där jag sparade ner alla de rätter som inspirerade mig och gjorde mig sugen på att laga mat. Jag använder Pinterest otroligt mycket – både för mat, inredning och trädrgårdsinspiration till landet. Självklart kan du följa mig och mina boards på Pinterest, om du gillar det jag sparar. Här dyker också en massa mat från Landleys kök upp kontinuerligt.

Hur som helst har jag lagat en massa mat under de sex veckor jag har hade semester. En hel massa grillat förstås eftersom det är så härligt att laga mat utomhus och när vädret tillåter. Vi har faktiskt haft himla tur med vädret, för det verkar som att oväderna hellre passerade i en sänka en bit ifrån än över oss. Vi inte bara grillade utan tillredde maten utomhus. Planen är att bygga terasser och ett utekök på vårt nyköpta landställe kommande somrar. Tills dess funkar det bra att dra fram utevattnet och stå vid det extra bord vi har på nuvarande terass. Man tager vad man haver, som Cajsa Warg inte sa…

Grillade rödbetor

Grillade rödbetor med getostcreme

Ett gott och enkelt tillbehör

Dessa grillade rödbetor med getostcreme är en härlig sensommar- och hösträtt att laga på grillen. Det är ju trots allt synd att dyka in så fort det blir lite svalare, så med en mysig kofta på kan man gott roa sig vid grillen längre än vad den typiska grill-säsongen tillåter. Rödbetorna kokar man först och sedan skär man ett kryss i dem och grillar dem. När de fått fin grillyta och blivit varma klickar man på den goda getostcremen.

Madeleine Landley grillar korvDet här var lustigt nog första gången som jag ätit rödbetorna med skalet på. Jag skalar dem alltid men jag vet egentligen inte varför. Jag menar, jag äter potatis med skalet på så det är ju ingen skillnad på att äta skalet på rödbetorna. Ofta är de väl rengjorda när man köper dem, och efter en extra gnugg under varmvattnet är de perfekta att tillaga precis som de är. Det är bara att skrapa bort eventuella skavanker med en liten kniv och skära bort fästet så att de står fint på grillen.

Till denna rätt serverade jag en couscoussallad med mynta och kikärtor samt grillad lammrygg och lammribs. Lamm, getost, rödbetor och mynta är ju som bekant en riktigt god kombination. Har du inte testat är det något jag varmt rekommenderar!

» Här hittar du recept på fler goda tillbehör

Grillade rödbetor med getostcreme

Grillade rödbetor med getostcreme

För: 4 personer som tillbehör

Grillade rödbetor:

1 kg rödbetor, normalstora på cirka 120g styck
smör
salt
1-2 salladslökar

Getostcreme:

200g getost
2 dl creme fraiche
salt, peppar

  • Gnugga rödbetorna rena och skär bort fästet – skär bort det så rakt du kan så kan rödbetorna stå på denna yta. Skär eventuellt också bort toppen och den är läng eller jordig. Koka rödbetorna hela med skalen på i saltat vatten i 30 minuter. Välj så jämnstora rödbetor som möjligt så blir tillagningstiden densamma.
  • Skär ett kryss på ovansidan av betorna och lägg dem på grillen med den platta delen nedåt. Jag brukar skära skåror som är ungefär två tredjedelar djupa och vicka lite på kniven så att rödbetorna öppnar upp sig. Pensla över smält smör och salta. Grilla tills rödbetorna fått fin yta och blivit varma.
  • Skala och hacka getosten. Mosa den mot botten av en skål och rör ihop med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar.
  • Klicka på getosten på rödbetorna, dra över lite svartpeppar och dekorera med skivad salladslök.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.