Grillade satayspett med nudelwok

Grillade satayspett till middag

Dessa grillade satayspett med nudelwok är perfekta att svänga ihop till middagen en sommarkväll. Både nudelwoken, kycklingspetten och vitlökscremen kan man förbereda och förvara i kylen. Sedan bara tända grillen och lägga på spetten. Själva nudelwoken kan man värma hastigt i micron innan det är dags att äta medan såsen ska serveras kall.

Jag gör min sataysås av jordnötter och olja som jag mixar tillsammans med röd currypasta, limesaft, soja, kokosmjölk och sesamolja. Det hela kladdar man på kycklingbitarna innan man grillar dem. Blir det något över av sataysåsen kan man servera det till. Jag tar kycklingbröst till mina spett men vilken benfri kycklingdetalj som helst går faktiskt bra.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillade satayspett med nudelwok

Grillade satayspett med nudelwok

För: 4 personer

Nudelwok:

100g glasnudlar
100g haricots verts
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1/2 röd paprika
100g sockerärtor
150g pak choi eller komatsuna
2 msk hackad libbsticka eller 1 stjälk blekselleri
1 dl olivolja
1 dl sesamolja
0,5 dl japansk soja
salt, svartpeppar

Vitlökscreme:

1 stor vitlöksklyfta
smör
1 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
salt

Tillbehör:

1 dl hackade, saltade jordnötter
1 grön chilifrukt

Satayspett:

1 dl saltade jordnötter
0,5 dl olivolja
2 msk röd currypasta
1/4 lime (saft)
0,5 tsk kinesisk soja
0,5 dl kokosmjölk
1 tsk sesamolja
salt, peppar

500g kycklingbröst
salt peppar

  • Pressa vitlöken i en vitlökspress och ha ner i en liten skål. Lägg på en liten klick smör och ställ in skålen i micron i 30 sekunder på full effekt. Blanda vitlöken med crème fraiche och majonnäs. Smaka av med en nypa salt och ställ såsen svalt.
  • Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skär bönorna i tre och ha ner dem med nudlarna när det är 3 minuter kvar av koktiden. Slå av vattnet.
  • Hacka rödlök och vitlök. Skär morötterna till tunna stavar som är cirka 3 centimeter långa. Du kan också hyvla morötterna med en julienne-skärare. Kärna ur paprikan och strimla dem samt sockerärtorna tunt på längden. Strimla pak choi och libbsticka. Värm oliv och sesamoljan i en stekpanna och ha ner alla grönsakerna. Stek på medelvärme tills de mjuknat. Vänd ner de kokta nudlarna och bönorna. Slå på soja och låt den stekas in. Salta och peppra.
  • Ha ner jordnötterna i en mixer tillsammans med olja, röd currypasta, saften från en kvarts lime, soja, kokosmjölk och sesamolja. Mixa allt och ha i mer kokosmjölk om det blir för tjock i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.
  • Tina kycklingen och skär den till 3–4 cm breda remsor. Trä upp remsorna på grillspett av metall. Använder du träspett, blötlägg först spetten i 15 minuter. Pensla/skeda på hälften av sataysåsen på kycklingen och låt dem ligga i kylen ett par timmar på ett fat.
  • Grilla spetten och ha på mer av sataysåsen under grillningen – det ska bli ett ganska tjockt lager. Vid 72°C i innertemperatur är kycklingen klar. Blir det något över av sataysåsen kan man servera det till.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.