Grillade vegetariska bönbiffar med matig quinoasallad

Vegetariska bönbiffar

Vego på grillen är både gott och smart. Jag har absolut inget emot en härlig nygrillad köttbit eller en saftig bit kyckling, men när allt kommer till kritan måste ju inte allt som hamnar på grillen vara kött. Dessa grillade vegetariska bönbiffar med matig quinoasallad är superenkla att göra och passar fint att göra på grillen. Salladen kan man servera ljummen eller kall. På så vis kan man göra den i förväg och ställa fram till middagen. Smeten till vegobiffarna kan du också göra i förväg och bara plocka fram för tillagning när det är dags.

Så här under sommaren brukar jag inte vilja vara inne så mycket – i alla fall när solen lyser. Sommaren är kort och man vill ta tillvara så mycket av den fina vädret som bara går. Du brukar jag göra på två vis; antingen lagar vi maten utomhus tillsammans. Eftersom vi ännu inte byggt vår nya stora terass där uteköket ska stå använder vi bara ett bord att hacka på och drar dit en slang med utevatten. Det funkar fint!

Madeleine Landley grillar

Sommarmat som kan förberedas

Det andra alternativet är attförbereda maten genom att laga den på morgonen. När det rör sig om så här enkla maträtter brukar jag fixa middagen samtidigt som frukosten. I denna sommarrätt är det trots allt bara quinoa som ska kokas, mandel som ska rostas och bönmoset som ska mosas. Samtidigt som äggen kokas och man plockar fram påläggen fixar jag det. Sedan får allt st å i kylen under dagen. På samma vis är det himla enkelt att svänga ihop en paj när frukosten lagas… men nu var det ju inte det vi skulle prata om detta recept. Pajen var bara en parentes.

Vego på grillen

Detta recept är hur som helst enkelt att fixa och bönbiffarna går att laga på grillen. Jag brukar köra med en grillpanna eller ett grillnät i teflonbelagd glasfiber som är anpassat för grill. Blir biffarna för lösa är det bara att röra i lite mer majsstärkelse. Eftersom detta recept görs med quinoa och med majsstärkelse blir det således helt glutenfritt. Biffarna innehåller ägg och gör dem ovo-vegetariska. Vill du äta som en sann flexitarian varierar du biffarna med valfritt protein. Jag serverar det hela med en enkel sås – antingen färdig bea på burk eller bara naturell creme fraiche. Saknar man smaksättning på creme fraichen kan kan rörai lite persillade. Idag finns det naturligtvis också vegetabilisk creme fraiche från Oatly.

» Här hittar du fler goda recept för grillen

Grillade vegetariska bönbiffar med matig quinoasallad

För: 4 personer

Grillade vegetariska bönbiffar med matig quinoasallad

Quinoasallad:

2 dl quinoa
1 dl mandel
8 bitar soltorkade tomater i olja
2 salladslökar
40g rucola
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja (eller oljan från de soltorkade tomaterna)
salt, peppar

Vegetariska bönbiffar:

1 tetra kidneybönor
2 tetror kikärtor
1 salladslök
2 ägg
1-2 msk majsstärkelse
några kvistar färsk timjan
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

  • Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen. Rosta mandel i en stekpanna med en skvätt olja och lite salt. Låt mandeln svalna och grovhacka den sedan. Strimla soltorkade tomater och salladslök. Blanda med quinoa, mandel och rucola. Smaka av med balsamvinäger, olivolja och kryddor.
  • Skölj kidneybönor och kikärtor och mosa dem i en skål med en potatismosare. Skiva salladslök och blanda med bönorna. Rör i ägg, majsstärkelse, repad färsk timjan och kryddor. Tänd grillen och låt elden lägga sig. Ställ en grillpanna eller lägg ett grillnät på grillgallret och klicka på bönröran till lagom stora biffar – jag brukar ta ungefär 0,5-0,75 dl av smeten och platta ut. Sedan formar man till kanten på biffarna. Gör du biffarna på grillnät får du platta ut dem försiktigt. Grilla på båda sidor tills de är genomlagade.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.