Grillade kycklingbröst med linssallad, pepparrotscreme och spenat- och fetaostquiche

Recept på grillad kyckling

Tidiga morgnar är det bästa jag vet – oavsett årstid och oavsett plats. Det är förstås något särskilt med sommarmorgnar – att gå upp vid fem och avnjuta första koppen kaffe ute på trappan i solen. Fåglarna kvittrar, det doftar härligt och ingen pladdrar sönder ens öron. Så spenderar jag alla mina morgnar – tidigt uppflugen så man kan få mycket gjort samtidigt som man njuter av lugnet.

Mat till helg och fest

Den här långhelgen – för dem som har haft det – har vädret varit toppen. Arbetsmoralen har varit i botten och man har bara velat sitta ute och njuta av det fina vädret. Vi har varit på landet, druckit bubbel vid utsikten och grillat varje kväll. Man ska verkligen passa på att njuta, för visst har vi sett år då sommarsemestern blivit ett enda regnväder.

Spenat- och fetaostquicheLinssallad

Ekonomisk mat

Den här rätten passar bra oavsett årstid. Medan man väntar på den perfekta glöden kan man fixa quichen och linssalladen. Hjälps man åt går dessutom riktigt snabbt. Sedan kan man lägga kycklinglårfiléerna på grillen och njuta av det fina vädret och den goda doften. Just kycklinglårfilé har blivit min nya favorit. De är väldigt prisvärda – i vår lokala butik kostar 1 kilo 29 kronor. Förutom att man slipper den uttjatade och klassiska kycklingfilén har dessa saftigare kött och går snabbt att laga.

Under receptet hittar du också tips på dryck som passar bra till maten – i det här fallet två prisvärda Chardonnay. Fler recept på kyckling hittar du här.

Grillad kyckling med spenatpaj, linssallad och pepparrotscreme

För: 4 personer
Tid: 50 minuter
Temperatur: 200°

Grillade kycklingbröst med linssallad, pepparrotscreme och spenat- och fetaostquiche

Spenat- och fetaostquiche:

500g fryst, hackad spenat
4 ägg
1,5 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
125g mozzarella
1/2 gul lök
150g fetaost
salt, peppar, oregano
ev ströbröd och smör

Linssallad:

3 dl röda linser
8 dl vatten
1 msk grönsaksfond
100g lufttorkad skinka
20g machésallad
200g frysta, gröna sojabönor

Pepparrotscreme:

3 msk riven, färsk pepparrot
2 dl creme fraiche (34%)
1 tsk äppelcidervinäger
1 nypa socker
salt, peppar

Grillad kyckling:

1 kg kycklinglårfiléer
salt, peppar, persillade

1. Tina spenaten. Vispa upp ägg och mjölk med pressad vitlök och kryddor. Hacka lök samt mozzarella och smula fetaost. Vänd ner allt i äggstanningen. Smöra och bröa en springform – är du glutenintolerant, skippa ströbrödet eller använd ett glutenfritt. Ha ner allt i springformen och ställ in i 50 minuter i 200°.

2. Koka upp vatten med grönsaksfond och salt. Dra ner värmen till lägsta när det kokat upp och ha ner linserna. Låt sjuda ca 10-15 minuter.

3. Tärna upp den lufttorkade skinkan och stek i torr stekpanna. Slå av vattnet på linserna och blanda ihop dem med skinka, machésallad och tinade sojabönor.

4. Riv pepparroten och rör ihop med creme fraiche, vinäger, socker, kryddor.

5. Krydda kycklinglårfiléerna runt om och grilla dem. Använd gärna en stektermometer. En innertemperatur runt 75-80° är lagom.

Rekommenderat vin till: Simonsig Chardonnay (2032) 89:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.