Grillad oxfilé med rostad pumpa- och nudelsallad

Mat med asiatisk stil

Under i stort sett hela gårdagen befann jag mig hos Scan för att fota och avnjuta deras julbord. Vid 9:30 pulsade jag iväg genom snödrivorna med kameraväskan på axeln och den traditionsenliga juletröjan på för att föreviga denna tillställning. Väl på plats möttes jag av ett stort gäng glada typer som var i full färd med att laga och duka upp julbordet. Godsaker så som lax, korvar, skinkor och spännande tillbehör spred en underbar doft över köket och fick en nästan att tro att det var julafton.

190 gäster skulle dyka upp vid två sittningar så massor av mat skulle lagas. I köket denna dag fanns även Klas Lindberg, Årets Kock 2012, och Johan Åkerberg från Måltid för att styra upp det hela.

Rekommenderat vin till oxfilé

Det var kul att vara på plats och få ta del av den trevliga stämningen, smaka på all den goda maten och få träffa alla härliga människor som dök upp. Idag har jag massor av bilder att gå igenom är faktiskt rätt nöjd med att slippa gå ut. Självklart ska också en middag knåpas ihop.

God helgmiddag

Det är sällan vi äter oxfilé. För det mesta handlar vi rostas, men å andra sidan finns det så mycket intressanta delar att tillaga att man nästan hellre väljer dem. Den här rätten är alltså lite av ett undantag – ett väldigt gott undantag. Personligen tycker jag att en fredagsmiddag inte behöver vara för omständig. Jag lägger hellre krutet på lördagsmiddagen. Huvudsaken är att det blir gott och att det är skoj att laga.

Grillad oxfilé med rostad pumpa och nudelsallad

För: 4 personer

Grillad oxfilé med rostad pumpa- och nudelsallad

Nudelsallad:
250g fänkål
1 vitlöksklyfta
1 msk äppelcidervinäger

200g gröna, frysta sojabönor
1 morot
100g tunna glasnudlar
10g aramealger
500g butternutpumpa

Sötsalt sky:
2 msk kinesisk soja
1 msk körsbärsbalsamico
1 msk honungsbalsamico
1 msk olivolja

Oxfilé:
4 bitar oxfilé
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

1. Strimla upp fänkål och stek tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och vinäger. Tina sojabönorna och hyvla moroten med en julienneskärare. Koka glasnudlarna enligt anvisning på förpackningen och blanda sedan ihop med aramealgerna. Skiva upp pumpan och blanda ner denna, samt sojabönor och morötter med nudlarna.

2. Rör ihop soja, balsamico och olivolja i en skål.

3. Stek oxfilén i en grillpanna med lite pressad vitlök och kryddor. Servera med nudelsallad och den sötsalta skyn.

 

Andreas Kjörling rekommenderar dryck:

red”Fleur du Cap Unfiltered Merlot är en typisk Merlot från Sydafrika som bjuder på generös frukt dominerad av svarta vinbär i både smak och doft. Strama tanniner och väl balanserad syra gör vinet till en perfekt matchning med oxfilé serverad på pumpa- och nudelsallad. Fruktigheten i vinet möter sötma från pumpa och balsamico samtidigt som vinets syra och strävhet balanserar sälta från soja tillsammans med äppelcidervinägerns nyanserade syra. Tänk på att vinet är ofiltrerat och därför kan innehålla fällning. Dekantera det därför gärna en stund före servering.”

Rött: Fleur du Cap Unfiltered Merlot (74438) 121:-

Andreas Kjörling är sommelier och författare med fokus på vin och gastronomi. Karriären började för snart 20 år sedan. Vinintressent vaknade när han jobbade på anrika Grand Hôtel i Stockholm vilket i sin tur ledde till sommelierstudier på Restaurangakademien. Efter fem utgivna succéböcker om vin och Champagne – varav två vinnare i svenska uttagningen till World Cook Book Award, är han idag en uppskattad föredragshållare och författare. Följ honom på Facebook.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.