Tonfisk med kantareller, rostade rotsaker och limetzatziki

Mat till middag och fest

Tonfisk må vara dyrt, men herrejösses vad gott det är. Mannen i fiskdisken var mycket noga med att kolla upp hur länge jag stekte tonfisken på varje sida. ”Den är i stort sett bara nere och vänder”, sa jag. ”Perfekt”, sa han. ”30 sekunder på varje sida, så blir det mumma”. Jojomen, nog blev det mumma alltid.

Hur länge ska ma grilla tonfisken?

Supergott blir det också med rökigt bacon och en syrlig limetzatziki med sötma från äpple. Det blir som en smakexplosion i munnen! Den här rätten är en härlig rätt att servera till gästerna eller att njuta av på egen hand under helgen. Har du inte tillgång till en grill går det lika bra att grilla tonfisken i en grillpanna på spisen.

LimetzatzikiTonfisk

Grillad tonfisk med kantareller, rostade rotsaker och limetzatziki

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Tonfisk med bacon och kantareller

Limetzatziki:

1 gurka
1/2 rött äpple
1/4 lime
2 dl creme fraiche
1 tsk smör
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

Grönsaker:

2 morötter
1 palsternacka
100g brytbönor
100g sugarsnaps

Svamp och bacon:

1 paket bacon
2 dl kantareller
1 dl grädde
1 tsk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano

Tonfisk:

4 skivor färsk tonfisk
1 tsk liquid smoke
1/2 lime (ta det som blir över ifrån limetzatzikin)
salt, peppar, timjan

1. Riv gurka och äpple på stora hålen på ett rivjärn. Lägg ner rivet i ett durkslag och krama ur så mycket vätska som möjligt. Riv en lime på små hålen på ett rivjärn. Blanda ihop rivet med gurkan, äpplet och creme fraiche. Pressa i saften ifrån 1/4 av limen. Pressa vitlök i en skål och micra cirka 30 sekunder tillsammans med en klick smör. Rör ner den micrade vitlöken i såsen och smaka av med kryddor.

2. Skala och dela morötter och palsternacka på längden. Lägg ut på en plåt och salta. Ställ in i ugnen i 225°C i ca 25-30 minuter. Ångkoka brytbönorna lätt (max 8-10 minuter) och lägg i sugarsnapsen på slutet.

3. Hetta upp en panna med smör och ha ner kantarellerna. Klipp i baconet i cirka 1 cm breda remsor. Stek till baconet börjat få färg. Fluffa upp grädden lätt med en ballongvisp och ha ner i pannan. Pressa i vitlök och ha i vinäger. Smaka av med kryddor.

4. Skölj av tonfisken och torka av med hushållspapper. Pressa över lime och pensla med liquid smoke. Salta, peppra och stek 30 sekunder per sida i en het grillpanna eller grilla ca 2 minuter per sida.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.