Grillat lamm

Gott med lamm till påsk och höstmiddag

Jag är egentligen inget fan av färdiga kryddor. Jag kryddar helst efter behag och blandar kryddor så som jag själv tycker de passar ihop. Å andra sidan finns det en del bland-kryddor som verkligen är kanon. Santa Maria lammkrydda är en sådan. Denna innehåller salt, vitlök, rosmarin, salvia och svartpeppar. Till lamm och kött som man vill ha lite viltsmak på passar den perfekt – och man slipper hålla på med flera olika kryddburkar. Är man inte hemma i sitt vanliga kök är detta kanon.

Lamm är en stor älskare av lammkött. Lamm är en kött med karaktär och smak. Med rätt krydding och tillagning blir det så gott och mört. När det är fest vill jag allra helt servera lamm. Vilket detalj spelar egentligen ingen roll, för både racks, filé, rostbiff och stek är precis lika festliga och är enkla att handskas med.

Vin som passar till lamm

Grillat lamm med pumpa och morotstzatziki är en typisk festrätt som passar såväl på våren när man vill grilla påsklamm, såväl som när man vill ha sig en smakrik rätt med höstig pumpa. Till receptet passar också det chilenska rödvinet Casas patronales Mixtura som är ett smakrikt vin med inslag av svarta vinbär, plommon, björnbär, kaffe och örter.

Vinet är också märkt med Fair for Life vilket är ett etiskt och socialt initiativ som garanterar en rättvis och positiv relation mellan producent, kooperativ och småföretagare, mellan arbetare och arbetsgivare samt mellan säljare och köpare runt om i världen. Bortsett ifrån att det känns lite bättre i hjärtat att köpa detta vin är det också rackarns gott. Kanske heller inte så konstigt med tanke hur goda både den röda, vita och rosa boxen från Casas Patronales är. Länk till vinet hittar du under receptet.

Grillat lamm

Champinjonsallad med svartkål

Ugnsrostad pumpa

Grillat lamm med pumpa och morotstzatziki

För: 4 personer

Grillat lamm med pumpa och morotstzatziki

Grillat lamm:

800kg lammstek
lammkrydda
salt, peppar

Parmesangratinerad pumpa:

1 stor butternutpumpa
2 dl riven parmesanost
salt, peppar

Svartkålssallad:

5 blad svartkål
200g champinjoner
1 stor gul lök
2 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Morotstzatziki:

4 stora morötter
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör
2 dl creme fraiche
salt, peppar, persillade

Dragon- och grönpepparsås:

1 schalottenlök
10 korn grönpeppar
1 msk torkad dragon
1,5 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Ansa lammsteken från segt fett och klappa in kryddor runt om. Stick i en ugnstermometer och grilla eller ugnsgrilla (i ugn 175-200°C) lammet till det kommit upp i en innertemperatur om 58°C. Låt sedan köttet vila under folie i cirka 10-15 minuter innan det skärs upp.

2. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Tärna upp och fördela ut pumpatärningarna i en oljad ugnsform. Dra över salt och peppar och ställ in i ugnen i 225°C i cirka 20-25 minuter. Tag ut och riv över parmesan. Rosta ytterligare 5 minuter.

3. Skölj svartkålen och skär till centimeterbreda bitar. Gnugga champinjonerna rena och skär den till kvartar. Grovhacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör och börja med att steka löken. När den mjuknat, ha i champinjonerna och stek till de fått lite färg. Ha ner grönkålen och låt det stekas i någon minut. Stänk över äppelcidervinäger och krydda.

4. Riv morötterna på de stora hålen på ett rivjärn. Pressa en vitlöksklyfta i en skål och ringla över smör. Kör i micron på högsta effekt i 30 sekunder. Blanda med creme fraiche, kryddor samt morotsrivet.

5. Smält smör i en kastrull och ha ner schalottenlök, grönpeppar och torkad dragon. Låt det fräsa till löken mjuknat och slå sedan på viner. Låt det koka ner till en simmig konsistens och sila sedan av såsen. Häll tillbaka i kastrullen och rör ihop med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Grillat lamm med pumpa och morotstzatziki är ett recept som passar fint till både påsk och höstmiddagen. Prova lammet med det passande vintipset.