Grillbuffé med goda tillbehör

Grillbuffé med goda tillbehör

Förra sommaren svängde vi ihop en härlig grillbuffé med goda tillbehör som hette duga. Vädret var toppen och alla var sugna på olika saker. Vilket bättre sätt finns då inte än att svänga ihop en grillkväll med olika tillbehör som alla kunde tillagas på grillen?

Vegetariska recept som passar att grilla

Det blev mycket vegetariskt, och äter man ägg och ost är allt i denna buffé vegetariskt – om man plockar bort köttfärsspetten. Jag hittade på recepten och alla hjälptes åt att förbereda och laga. Kul var också hur mycket alla tyckte om den saltbakade rotsellerin. Den är helt otroligt god och blir underbar på grillen. Den bara måste du prova! Har du inte en grill går den precis lika bra att tillaga i ugn. Tillaga den i så fall på 225°C i cirka 25-30 minuter, eller till den mjuknat.

Man behöver förstås inte laga allt i denna meny – se den som inspiration och laga det som låter gott. Kör det hela som en grillbuffé, grilla och lägg upp på olika fat. Recepten är beräknade som en buffé för 4 personer.

Saltbakad rotselleri i foliepaket på grillen

2 sorters köttbullar på spett

Ångade, grillade lökhalvor med smör

Champinjonhattar med olivsmör

Grillade tomater och halverade zucchinis med fetaost

» Fler goda grillrecept hittar du här

Grillbuffé med goda tillbehör Saltbakad rotselleri i foliepaket på grillen:

500g halverad rotselleri
1 dl flingsalt
0,5 dl rapsolja

2 sorters köttbullar på spett:

16 grillspett i trä
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk apelsinzest
1 tsk citronzest
2 tsk citrussaft
500g nötfärs

1 dl ströbröd
1 ägg
8 ansjovisfiléer + lite spad
500g nötfärs

Ångade, grillade lökhalvor med smör:

4 gula små lökar
salt
smör

Champinjonhattar med olivsmör:

50g smör
1 dl gröna oliver
salt, peppar

Halverade zucchinis med fetaost:

4 zucchini
150g fetaost
peppar, lökpulver

Övriga tillbehör:

2 majskolvar
1 knippe sparris
4 tomater
flingsalt
1 burk bearnaisesås

1. Saltbakad rotselleri i foliepaket på grillen: Skölj rotsellerin ren och torka av den. Lägg den med snittytan nedåt på en stor bit aluminiumfolie. Pensla rotsellerin med rapsolja och klappa på flingsalt. Baka ihop aluminiumfoliet som en calzone och ställ på grillen. Grilla cirka 25-30 minuter eller till den mjuknat – kontrollera med en sticka. Skär upp till klyftor vid servering.

2. Två sorters köttbullar på spett: Blötlägg träspetten. Låt ströbröd svälla i en bunke tillsammans med ett ägg samt skal och saft från apelsin och citron under ett par minuter. Blanda i nötfärs och forma till 8 stora köttbullar. Trä två parallella spett genom varje köttbulle och sätt två köttbullar per spett. Låt ströbrödet svälla med ägg, hackad ansjovis och spad under ett par minuter till den andra sortens köttbullar. Blanda i nötfärsen, forma till köttbullar och trä på spetten på samma vis som de andra. Grilla ovanpå ett grillnät i silikon.

3. Ångade, grillade lökhalvor med smör: Skala, halvera och skär av toppen på de gula lökarna. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner lökarna. Låt dem sjuda cirka 7 -10 minuter. Slå bort vattnet, salta och ringla över smör. Låt lökarna ligga i smöret till det är dags att grilla. Grilla dem då till de får fin yta.

4. Champinjonhattar med olivsmör: Blanda smör med finhackade gröna oliver och kryddor. Ta bort fötterna på svamparna och spara till något annat. Lägg hattarna med hålet uppåt och klicka i smöret i varje svamp. Lägg svalt till det är dags att grilla. Grilla till svamparna gårr fin färg och mjuknat.

5. Halverade zucchinis med fetaost: Halvera zucchinis på längden och lägg dem med snittytan uppåt. Skär fetaosten till plattor och fördela ut på zucchinisarna. Dra över lite kryddor och grilla sedan till osten mjuknat och zucchinisarna fått färg.

6. Grilla majskolvar och skär upp till mindre bitar. Grilla halverade tomater och strössla över flingsalt. Grilla sparrisen lätt och pensla med lite olja under grillningen. Dra över lite flingsalt över sparrisen till serveringen. Servera allt med bearnaisesås.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.