Rostbiff med fetarostad sötpotatis och smörstekta kantareller

Festligt recept till helgen

Härliga helg, vad fint att du är här! Visst känns det lite extra trevligt med helg efter en tung vecka fylld med arbete? det tycker i alla fall jag. när helgen kommer vill jag bara korka upp vinet, slappna av, laga en god middag och njuta av tillvaron. En god helg blir också extra trevlig med hjälp av en god middag – som den här.

Låt dig nu inte luras av de somriga inslagen på bilden – den här rätten har rustika inslag och blir precis lika bra på hösten. Den här rätten kräver två saker för att bli riktigt lyckad; en värmekälla och en marinator.

Vad kan man laga av rostbiff?

Det här receptet är framtaget för grill. Har du inte en grill behöver du dock inte sluta läsa nu. På sommarhalvåret är det nästan obligatoriskt att laga maten ute, men under vintern är kanske inte alla lika sugna på att grilla? Som tur är kan man gå tillaga rosbiffen i ugn. Helstekt rostbiff blir otroligt gott – särskilt om man lagar den på låg temperatur. Då bevaras köttsafterna inuti köttbiten och ger ett mört kött. Ju mer tid man ger köttet – ju bättre blir det.

RotsakerKantareller

Men vad är då en Marinator? Marinatorn är en köttspruta som fungerar på det viset att man skjuter in marinaden i köttet. Istället för att marinera köttet innan har man bara på salt och peppar på utsidan vid tillagningen. Med marinatorn tillför man extra vätska och kryddor som förångas inuti i köttet. Köttet blir otroligt smakrikt och mört. En köttpsruta kan man hitta i en vanlig mataffär eller en butik som säljer köksdetaljer. Den jag använder kostade 50:- och kommer från ICA.

RostbiffRödvinMarinator

Grilla rostbiff

I vanliga fall bör man vända köttet så lite som möjligt när man grillar eftersom köttsaften pressas ur när man tar tag i köttbiten och vänder den. När man barbequar på det här viset är det dock inget problem eftersom man hela tiden tillför ny fukt med hjälp av köttsprutan.

Rostbiff i ugn

Ska du laga köttet i ugn kan en temperatur runt 100-125° vara att föredra. Sedan går du tillväga på samma vis som enligt receptet som följer. Ett par timmar i ugn behövs. Använd gärna en kött-termometer för att kontrollera temperaturen i köttet då och då.

Hur mycket kött ska man beräkna per person?

Ja, det beror förstås på. Jag brukar beräkna ca 150-200g kött per person. Receptet nedan är 800 gram rostbiff för 4 personer. I vanlig ordning är det glutenfritt och passar bra för dem som äter Gi och LCHF.

Rostbiff med fetarostad sötpotatis och smörstekta kantareller

För: 4 personer

Grillmarinerad rostbiff med fetarostad sötpotatis och smörstekta kantareller

Grillmarinerad rostbiff:
800g rostbiff av nöt
3 vitlöksklyftor
3 msk cumberlandsås
3 msk hickorysås (alt 1 tsk liquid smoke för glutenfritt)
4 msk rapsolja
0,5 dl vatten
salt, peppar

Fetarostade rotsaker:
4 sötpotatisar (ca 500g)
3 stora palsternackor
150g fetaost
2 msk färsk timjan
3 msk rapsolja
salt, peppar

Smörstekta kantareller:
4 dl kantareller
4 msk flytande smör
2 msk färsk persilja
salt, peppar

1 dl bearnaisesås
2 dl crème fraîche

1. Pressa vitlöken och mixa tillsammans med cumberlandsås, hickorysås, rapsolja, vatten och kryddor. Ha ner allt i en skål och sug upp lite i taget med köttsprutan. Salta och peppra köttet runt om. Värm grillen och fös kolen till ena änden av grillen när det fått bra glöd. Lägg på köttet och grilla det långsamt under ca 90 minuter med lock eller aluminiumfolioe. Vänd köttet ca var 15:e minut och spruta in marinad i köttet med hjälp av köttsprutan.

2. Skär sötpotatisen till stavar och skiva palsternackan. Repa över färsk timjan och krydda. Ringla över olja och ställ in i 225° i 20 minuter. Tag ut och smula över fetaost. Ställ in ytterligare 10 minuter.

3. Rensa kantarellerna och stek hela i smör. Salta och peppra och klipp över färsk persilja.

4. Rör ihop bearnaisesås med creme fraiche. Servera eventuellt med en sallad.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.