Recept med rapsgris
Jag har ju på sistone snöat in ordentligt på rapsgris sedan vi var och styckade gris i Linköping. Rapsgrisköttet är mjukt och fint och riktigt trevligt att handskas med. Den senaste tiden har det både hunnit bli fyllda biffar, köttfärspajer och annat smått och gott. Ja, som ni märker är det mesta med köttfärs, och det är just så jag gillar mitt kött allra bäst – malet. Längre fram i sommar kommer förstås både hela stekar och ribs hamna på grillen och i grytan, men just nu blir det mycket färs.
Mala egen köttfärs
Och så den ständiga frågan; vilken köttkvarn ska man ha om man vill mala färsen själv? Ja, smaken är som baken. Jag har testat en del sämre kvarnar för hushållsbehov som man måste vålda ner köttet i och som kärvar ihop så fort det blir för mycket senor. Den vi har är jag dock mycket nöjd med och rekommenderar, nämligen en Kenwood Köttkvarn MG470.
Det är faktiskt väldigt kul att mala egen köttfärs, kunna välja riktigt fina detaljer, blanda köttsorter och göra korvar om man så vill. Så, ut och köp en kvarn på studs.
Något annat som går varmt hemma hos oss är linser. Det är både mättande, gott och enkelt att tillaga. Att blanda ner i en sallad blir himla gott och fyller ut bra. Det fina med linser är att man inte behöver blötlägga dem innan de kokas. Dessutom behöver de inte koka mer än 10 minuter.
God mat till grillen
Så, för att knyta ihop säcken; det som hamnar på grillen denna gång är spett av rapsgrisfärs, varvat med spett av gourmetkotlett och Scans halvspjut (fläskytterfilé smaksatt med kaffe och ancho chili). Köttet skär man till större bitar och varvar på spetten. Till det serveras sval myntasås och en linssallad som blandas upp med soltorkade tomater, champinjoner och quinoa (som uttalas kinwah).
» Här hittar du fler recept för grillen
Grillade spett med myntasås och lins- och quinoasallad
Lins- och quinoasallad:
150g champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 dl quinoa
2 msk grönsaksfond
2 dl röda linser
1/2 rödlök
10 bitar soltorkade tomater
70g bladpersilja
1 dl inlagd, röd paprika
1 msk balsamico
2 msk extra virgin olivolja
salt, peppar
Grillspett med fläskfärs
2 ägg
1 vitlöksklyfta
1 dl ströbröd
750g fläskfärs
salt, peppar
8 spett
Buffalo Wings Marinade till pensling
Spett med fläskytterfilé:
1 kg fläskkött ex kotlett och ytterfilé
1 dl Buffalo Wings Marinade
salt, peppar
8 träspett
Sval myntasås:
5 dl matlagningsyoghurt
1 kruka färsk mynta
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
1. Gnugga champinjonerna rena och skär till skivor. Fräs upp rikligt med smör och en pressad vitlöksklyfta i en stekpanna. Ha ner champinjonerna och stek på hög värme.
2. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen tillsammans med grönsaksfond eller en buljongtärning. Koka linserna på lägsta temperatur i saltat vatten ca 10 minuter.
3. Strimla rödlök, soltorkade tomater och bladpersilja. Rör ihop med champinjoner, quinoa, linser samt paprika. Slå på balsamico och olja. Smaka av med kryddor.
4. hacka myntan och rör ihop med matlagningsyoghurt, vinäger samt salt och peppar. Ställ svalt.
5. Blötlägg spetten och de är i trä. Rör ihop ägg, pressad vitlök och ströbröd. Låt det svälla ca 5-10 minuter. Rör ihop med färsen och krydda. Dela köttfärsen till åtta och rulla varje del till en smal korv. Trä i ett spett i varje.
6. Skär mindre bitar av köttet och varva bitarna på spett. Grilla allt och pensla med Buffalo Wings Marinade.
Rekommenderat vin till: The Black Shiraz (nr 6131) – 71:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Låter som riktigt smarriga spett och vilken härlig sallad :) Det här receptet ska jag spara!