Grilltallrik med grönsaker och skinklindade padrones

Perfekt sommar- och sensommarmat

Går grillen fortfarande varm hos er? Lustigt nog grillar vi oftare nu på sensommaren än vad vi gjorde i somras. Kanske beror det på att man verkligen vill krama ur de sista små dropparna av sommarkänsla in i det sista. Visst har det börjat bli kallare på kvällar och nätter, men på dagarna är det fortfarande härlig värme som man bara vill lapa i sig.

Denna grilltallrik med grönsaker och skinklindade padrones lagade vi här om kvällen. Rätten blev till då vi behövde göra lite kylskåpstömning, något vi passar på att göra emellanåt för att hålla efter i kylen och för att vara lite svinn-smarta. Sist vi handlade råkade både jag och sambon köpa champinjoner. Vi handlar alltid med självscanning, och då kan det förstås hända att man plockar på sig samma sak när man försvinner iväg åt olika håll och inte hunnit checka av listan. Nu var det första gången någonsin vi råkade handla något dubbelt, men just därför hade vi också ganska mycket champinjoner som behövde tas hand om.

Grilltallrik med grönsaker och skinklindade padrones

En god rätt för grillen

Champinjonerna la jag i en marinad av röd currypasta, chipotlepasta och olja. De var lite skrynkliga, men det var ju inget som märktes efter att de legat i marinaden. Den där röda currypastan har jag haft ståendes i kylen hur många år som helst. Ja, sanningen är att vi till och med haft två burkar ståendes, vilket berodde på att vi tömde kylen hemma i stan och flyttade ut till landet när pandemin började. Det är verkligen imponerande att currypastorna hållit i så många år utan en tillstymmelse till mögel på toppen. Vi kan också konstatera att det inte används så mycket röd currypasta hemma hos oss… Men den passar fint till dessa champinjoner.

Förbered allt på morgonen

Madeleine Landley grillarAlla marinaderna svänger jag ihop på morgonen och lägger grönsakerna i. Sedan får de stå i kylen under dagen och dra i sig av smakerna. Vi hade också zucchini och padrones som behövde tas hand om. Zucchinin skar jag i tjocka skivor och delade på hälften till halvmånar. Dessa fick sedan ligga i en örtmarinad under dagen. Vilka örter som helst går bra att blanda i. Varför inte timjan, kanske basilika och dill, om man gillar det.

Padronesarna, alltså de små gröna paprikorna som man köper i ett tråg, lindade vi in i coppa. Ja, tro det eller ej, coppan spelade också på sista versen och behövde tas hand om :) Coppa, som är lufttorkad karré, äter man kanske oftast som den är på en charktallrik, men den är perfekt att linda in saker i – precis som med lufttorkad skinka. Hittar man inte coppa går det naturligtvis bra med någon annan lufttorkad chark. Exempelvis bresaola, serrano, parmaskinka, salami Milano, tryffelsalami etc.

Grillat surdegsbröd blir pricken över i

Till det hela grillar vi surdegsbröd. En skiva per skalle eller en kvarts halvbaguette brukar bli lagom. Jag tar så klart hembakat surdegsbröd, men man kan ta vilken sorts ljust bröd man vill. När brödet är grillat och fått en knaprig yta delar man en vitlöksklyfta på längden och drar över den hårda ytan. Detta vitlöksbröd är så gott och adderar en härlig textur till de lite mjukare grönsakerna. Till sist bryter vi över bitar av fetaost och strör ut urkärnade kalamataoliver. Det hela blir hur gott som helst! Saknar man någon sås man kan bara ta lite naturell crème fraiche eller om man har någon bearnaise-burk som står och skräpar i kylen. Vi äter den dock denna rätt som den är, på typiskt Medelhavsmanèr.

Det jag framför allt gillar med denna rätt är att allt kan förberedas. Jag ordnar som sagt alla marinaderna, lägger i grönsakerna, lindar padrones och ställer in allt i kylen på morgonen. Sedan är det bara att tända grillen på kvällskvisten, skära upp brödet och grilla allt. Så enkelt, gott och perfekt under sommaren och sensommaren. *Vill du ha en helt vegetarisk rätt är det bara att skippa charken runt padronesarna. Pensla dem gärna med lite olja så de får lite fett på sig och salta ett varv under grillningen. Fetaosten kan man hoppa över eller byta mot ett vegetabiliskt alternativ.

» Här hittar du fler goda recept för grillen

Grilltallrik med grönsaker och skinklindade padrones

Grilltallrik med grönsaker och skinklindade padrones

För: 4 personer

Skinklindade padrones:

8 padrones
8 skivor coppa eller lufttorkad skinka*

Vitlöks- och chilimarinedade champinjoner:

8 stora färska champinjoner
1 msk röd currypasta
1 msk chipotlepasta
5 msk olivolja
salt

Zucchini med örtolja:

250g zucchini
3 msk hackad örter, ex dill, timjan och basilika
4 msk olivolja
salt, svartpeppar

Grillat surdegsbröd:

4 bitar surdegsbröd
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta

Tillbehör:

1 dl urkärnade kalamataoliver
150g fetaost
färsk timjan

  • Skär zucchinin i 8 tjocka skivor och dela skivorna till halvmånar. Lägg ut dem på en skärbräda och salta ett varv. Låt ligga i 10 minuter och torka sedan av överflödig vätska. Hacka örterna och blanda med olja i en skål. Lägg i zucchinin och blanda. Salta och peppra ett varv. Låt stå och dra under några timmar i kylen.
  • Tvätta champinjonerna, halvera dem och lägg dem i en liten skål. Blanda currypasta, chipotlepasta och olja. Lägg i champinjonerna, salta och peppra och blanda. Låt stå i några timmar i kylen.
  • Skölj av padronesarna och låt dem torka. Linda varje padrone i en skiva coppa.
  • Pensla den skurna ytan på brödet med olja.
  • Tänd grillen och vänta till glöd om du använder kol. Lägg på champinjoner, padrones, zucchini och bröd. Vänd allt med jämna mellanrum. Grilla padronesarna tills de mjuknat och fått lite bubblor samt att coppan torkad till och fått lite yta. Grilla svamp och zucchini tills det fått mjuknat och yta. Grilla brödet tills det fått yta. Halvera vitlöksklyftan och dra över den grillade ytan på brödet direkt när det är nygrillat.
  • Lägg upp allt på tallrikar och servera med bitar av fetaost, kalamataoliver och varför inte lite extra hackad chili på toppen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.