Grön ärtsoppa med bacon och blomkålstopping

Lyxig vardagssoppa

Här om dagen gjorde jag en grön ärtsoppa på frysta ärtor. Det blev godare än förväntat och absolut något som jag kommer att göra igen. I vårt hushåll är vi två personer men när jag lagar mat lagar jag alltid för åtminstone fyra personer. Varför, undrar du kanske nu? Matlåda är ju både bekvämt och billigare att ha med till jobbet. Dessutom kanske man inte orkar laga mat någon av efterföljande dagar, då kan det vara bra att bara ta fram en låda ur kylen eller frysen. Smidigt, tycker jag.

Smörgåskrasse

Solrosfrön

Tjusig soppa till nyårsafton

Ärtsoppan blev det i alla fall över på, och eftersom toppingen läggs i efteråt var det bara att hitta på en ny topping till efterföljande dag. Alltså är detta lite uppföljning på tidigare recept. Testa gärna också originalreceptet på den Gröna ärtsoppan med torsk och grönsakstopping. Personligen tycker jag att blev båda precis lika goda, så sätt igång nu att laga en stor balja ärtsoppa som du toppar med en massa mums.

Grön ärtsoppa med bacon och rostade pumpafrön

För: 4 personer

Grön ärtsoppa med bacon och blomkålstopping

Grön ärtsoppa:

500g frysta, gröna ärtor
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl creme fraiche (34%)
3 msk ljus redning
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, socker

Topping:

100g blomkål
0,5 dl pumpafrön
1 paket bacon
1/2 ask klippt krasse

1. Tina ärtorna. Häll över ärtorna i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker. Koka under lock i 10 minuter med lite salt. Häll i vin och creme fraiche. Pressa i vitlök och pudra över redning. Låt det koka ihop och kör sedan till en slät smet med en mixerstav. Smaka av med kryddor och en nypa socker. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt den värmas på. Späd med vatten om den blir för trögflytande.

2. Dela blomkålen till små träd och sjud dem i saltat vatten cirka 5 minuter. Rosta pumpafröna i en skvätt olja med lite salt. Häll av i en skål. Skär baconet till centimeterbreda bitar och stek det knaprigt. Häll av baconet på en bit hushållspapper så fettet får rinna av. Blanda blomkål, pumpafrön och bacon med klippt krasse. Slå upp soppan i skålar och klicka ut toppingen i mitten.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.