Grön ärtsoppa med torsk och grönsakstopping

Annorlunda vardagsmat

Ibland får man mat-infall som man mara måste följa upp. När jag får ett infall skriver jag upp det på en lista, därefter lagar jag det när jag har tid och ork. Vid det här laget har jag en lång lista med knasiga rätter som jag ska laga. En av dem var denna gröna soppa. Det är inte särskilt knasigt i sig med ärtsoppa, men det blir en fantastisk grön färg som får folk att höja lite extra på ögonbrynen.

Just ärtsoppa görs övervägande på två sätt i Svenssonhemmen; antingen genom att man blötlägger torkade, gula ärtor som man sedan kokar. Eller så köper man en burk eller korv med färdig – snabbt, enkelt, gott. Till för något år sedan hade jag aldrig gjort egen ärtsoppa – vi köpte alltid en burk och värmde. Mamma däremot brukade någon gång ibland laga hemmagjort ärtsoppa. Det verkade helkrångligt och tidskrävande, så det var inget jag vågade mig på – till nyligen.

Skogschampinjoner

Purjolök, sockerärtor och skogschampinjoner

Sockerärtor

Enkelt och gott

För ett par år sedan då jag nästan helt slutade att äta vita spannmål så tömdes skafferiet på pasta och ris och fylldes istället upp med stora burkar med torkade ärtor, fröer och bönor. Alltså är jag vid det här laget inte främmande för att ha en bytta ståendes någonstans med blötlagda bönor. Det var också då jag bestämde mig för att göra egen ärtsoppa. Det är ju ingen skillnad på att ha gula ärtor i blöt jämfört med kindeybönor.

Hälsosammare och mycket godare ärtsoppa

Sagt och gjort blev det starten till den hälsosammare och mycket godare ärtsoppan i vårt hushåll. Det fina med att göra egen ärtsoppa är att man han full koll på vad som hamnar i den. Hur många gånger har man inte råkat ut för en fläskbit som är helt täckt med sladdrigt fett? Sorry, men det får mig att tappa matlusten helt…

Ljuvlig nyårssoppa

Så för att lämna spåret med blötläggningar och gula ärtor; den här soppan kräver ingen blötläggning och ingen extra tid. Bara ett besök till matbutiken och dess frysdisk. Den blir supergod och är himla enkel att göra. Jag var trots allt en aning skeptisk när jag dukade fram middagen, eftersom frysta, gröna ärtor kan ha en lite ”funky” smak. Jag behövde i alla fall inte vara orolig. Kombinationen med söt ärtsoppa och lite syrliga inslag av creme fraichen blev toppen med salt fisk, krispiga, söta sockerärtor och en udd av hetta tack vare chilin. Dessutom är den fantastisk vacker att titta på med sin knallgröna färg. Späd den med lite mer vatten så blir den tunnare och alldeles utmärkt att servera som förrätt på nyårsafton.

Grön ärtsoppa med torsk och grönsakstopping

För: 4 personer som huvudrätt

Grön ärtsoppa med torsk och grönsakstopping

Soppa:
500g frysta, gröna ärtor
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl creme fraiche (34%)
3 msk ljus redning
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, socker

Toppning:
300g torskfilé
3 msk smör
1 vitlöksklyfta
20 st små skogschampinjoner
15cm purjolök
15 sockerärtor
salt, peppar, chiliflagor

1. Tina ärtorna. Häll över ärtorna i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker. Koka under lock i 10 minuter med lite salt. Häll i vin och creme fraiche. Pressa i vitlök och strössla i redning. Kör sedan till en slät smet med en mixerstav och smaka av med kryddor och lite socker. Låt koka upp igen så att redningen tjocknar och ställ sedan åt sidan.

2. Smält smör i en stekpanna. Dela torskfiléerna till mindre bitar och stek gyllenbruna med salt och peppar. Lägg sedan över i en skål.

3. Tvätta skogschampinjonerna. Strimla purjolök och dela sockerärtorna till mindre bitar. Hetta upp smör och pressad vitlök i en stekpanna. Ha ner champinjoner, purjolök och sockerärtor. Stek under omrörning cirka 5 minuter. Salta, peppra och strössla över chiliflagor. Blanda med den stekta torsken. Slå upp soppan i skålar och fördela ut toppingen.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.