Grön vårpaj med sparris, purjolök, kirskål och fetaost

Paj utan ägg och smör

Äggbrist och höga priser på smör – det gör ju att man blir lite extra uppfinningsrik. Kan man egentligen göra paj utan ägg och smör? Svaret är ja. Jag är en stor skeptiker till margarin. Inget margarin kommer in i mitt hus. Jag använder bara riktigt smör samt raps- och olivolja i matlagningen. Ska jag laga något som kräver en neutral smak eller som tål högre värme blir det solrossolja.

Ibland kan man hitta smör till extrapris, men i dagsläget ligger ett paket smör på cirka 60 kronor för 500 gram. Till en deg brukar jag ta cirka 125 gram smör. Det gör att ett paket smör skulle räcka till 4 pajdegar. Till en pajdeg med olja brukar jag ta tre kvarts deciliter ekologisk kallpressad rapsolja. Alltså 0,75 dl. En flaska olja brukar kosta cirka 45 kronor för en halvliter, men det går så klart att hitta billigare om man inte köper ekologiskt. Av en flaska får man ut 6,5 pajdegar. Med andra ord är det lite snällare för plånboken att göra pajdeg med olja.

Madeleine Landley ätligt ogräs

Hur gör man pajstanning utan ägg?

Och hur ersätter man ägget i en pajstanningen? Jag valde att använda mig av agar agar som är en typ av stärkelse som görs av alger. Det här är för övrigt samma ämne som används i lätt-vispgrädde för att göra den tjock. Visst kan man också använda sig av någon annan stärkelse så som majsstärkelse eller potatisstärkelse. Dock tycker jag att agar agar har en lite mer elastisk konsistens medan de andra har en fastare konsistens, precis som mjöl.

Precis som annan stärkelse rör man ner agar agar i kall vätska som sedan värms och då tjocknar. Det som slog mig att på detta vis kan man lätt göra en paj helt vegetarisk och vegansk. Genom att välja en vegetabilisk grädde till stanningen blir den helt vegetarisk och vegansk. Vad gäller fyllningen kan man välja en vegetabilisk ost, eller helt enkelt byta ut den mot exempelvis paprikasallad eller urkärnade kalamataoliver. Då får man lite av den saltsyrliga smaken som fetaosten ger. Fiffigt va?

Paj med ogräset kirskål

Till detta recept på grön vårpaj med sparris, purjolök, kirskål och fetaost tar jag som sagt vara på det envisa ogräset kirskål. En del plockar späda blad men jag plockar gärna de mellanstora. Då behöver man inte plocka lika mycket. Jag brukar ofta först steka kirskålen med smör, salt och en skvätt vinäger, men denna gång har lägger jag i dem precis som de är. Sedan får de samsas med grön sparris och purjolök. Gott, enkelt och perfekt om man vill ta vara på gratisskafferiet precis utanför husknuten.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Grön vårpaj med sparris, purjolök, kirskål och fetaost

Grön vårpaj med sparris, purjolök, kirskål och fetaost

För: 4 personer

Pajdeg:

4 dl vetemjöl (240g)
0,75 dl kallpressad rapsolja (ca 65g)
0,5 tsk salt
1 tsk ättika
5 msk vatten

Fyllning:

1/2 knippe grön sparris
70g kirskål
20 cm purjolök
150g fetaost

Stanning:

5 dl grädde, kall
1 tsk agar agar
3 krm grillkrydda
salt, svartpeppar

  • Rör ihop vetemjöl, olja, salt och ättika i en bunke med en gaffel. Knåda in en matsked vatten i taget för hand och forma sedan degen till en boll. Låt degen vila i bunken i rumstemp i 15–30 minuter. Kavla ut degen till en rundel och lägg i en pajform på cirka 29 cm ⌀. Nagga botten med en gaffel och ställ in i kylen i 30–60 minuter. Förgrädda skalet i 200°C i 15 minuter.
  • Skär bort den träiga änden på sparrisarna och skär resten i 2 cm långa bitar. Strimla kirskålen och skiva purjolöken. Blanda allt med bitar av fetaost och lägg i pajskalet.
  • Vispa ihop alla ingredienser till stanningen och slå den över pajen. Grädda pajen i 200°C i 45 minuter. Observera att stanningen kan verka lite lös, men den stelnar vartefter pajen svalnar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.