Gröna rullar med lax och färskost

Enkel mingelmat

Påsken är här och nu är det dags att mumsa god påskmat. Dessa härligt gröna rullar med lax och färskost svänger jag ihop och ställer fram till ett glas bubbel. De är enkla att göra och kan förberedas. Pannkakorna kan man nämligen steka, låta svalna och sedan förvara i en plastpåse i kylen. De är förstås allra saftigast när de är nystekta, men de blir ändå fina om de bara ligger några timmar i kylen.

Det här är sån där typisk mingelmat som passar till påsk, studentfester och till midsommar. Ja till och med till nyårsafton. Anledningen är att de är festliga, goda och faktiskt väldigt enkla att göra. Laga ett lass, skär upp och servera till en fördrink eller ett glas bubbel – eller varför inte till det passande vintipset under receptet? Med detta recept får du ungefär 15-18 stycken snurror. Man skulle säga att de påminner lite om tunnbrödssnurror, men istället för tunnbröd sveper man in det hela i stekta, gröna kikärtspannkakor.

Istället för tunnbröd

Detta recept är glutenfritt eftersom pannkakorna görs med kikärtsmjöl. Kikärtsmjöl är helt enkelt mjöl som mals av torkade kikärtor. Detta mjöl ger smakrika pannkakor som är mer proteinrika, och som jag nämnde tidigare är glutenfria. Kikärtsmjöl är det man använder till socca, vilket är ett recept som härstammar från Ligurien i Italien. Där kallas pannkakorna även för farinata och belecàuda.

Vill man hellre ha en vegetarisk fyllning till dessa gröna rullar är det bara att byta lax och färskost mot något annat. Då blir pannkakorna veganska. Exempelvis kan man byta färskosten mot vegetabilisk fraiche som man blandar med vitlök. Laxen kan man byta mot en lite torrare linsröra eller tunnskivade champinjoner och lite hackad lök. Här sätter som vanligt bara fantasin gränser för hur kreativ och uppfinningsrik man kan vara.

» Här hittar du fler recept på goda aptitretare

Gröna rullar med lax och färskost

Gröna rullar med lax och färskost

15-18 stycken

Gröna kikärtspannkakor:

75g kikärtsmjöl (ca 1,25 dl)
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
2 dl vatten
några drag på svartpepparkvarnen
2 msk hackad, färsk gräslök
3 msk hackad, färsk dill
1 msk olivolja

Fyllning:

100g färskost med vitlökssmak
150g skivad, kallrökt lax
färsk dill till dekoration

  • Blanda kikärtsmjöl med salt i en bunke. Ha ner olja och vatten och vispa ihop ordentligt. Hacka dill och gräslök och ha ner i en mortel tillsammans med olja. Mak till en grön smet. Ha ner i pannkakssmeten och dra över några drag med svartpepparkvarnen. Blanda allt och låt bunken stå i rumstemperatur i 1 timme så att kikärtsmjölet löser upp sig och binder sig med vätskan.
  • Hetta upp en normalstor stekpanna (ca Ø 28 cm) och pensla botten med ett tunt lager olja. Slå i cirka 0,75 dl av smeten per pannkaka – de ska vara ganska tunna. Slå smeten i mitten och vinkla stekpannan i cirklande rörelser tills smeten fyllt ut hela pannan. Stek på medelvärme tills pannkakan fått fin färg på båda sidor. Stek inte för länge så de blir torra – då går de inte att rulla utan att de spricker. Låt pannkakorna svalna på en tallrik.
  • Lägg pannkakorna på en skärbräda med den sidan som först var uppåt i stekpannan nedåt – alltså den grönaste sidan nedåt (det är denna du vill få utåt när du snurrar dem). Bre på ett lager vitlöksost och lägg på lax – jag brukar bre färskost och lägga lax på ungefär två tredjedelar av pannkakan, från mitten och mot sidan man rullar in sist (man börjar alltså rulla dem med en del utan fyllning. Fyller man hela blir den lite för tjock och fyllningen räcker inte till alla. Rulla ihop pannkakan med , skär av ändarna på varje pannkaksrulle (och mumsa upp) och skär resten av varje rulle i 5-6 bitar. Lägg upp rullarna på ett fat och dekorera med en dillkvist.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.