Grönkålsgratäng med kantareller, bacon och pumpa

God vardagsmat med bacon och pumpa

Här om dagen gjorde jag världens enklaste och godaste gratäng. Den här tiden på året lagat vi ofta lite rustikare mat så som grytor och gratänger. Självklart blir det också en del kryddig texmex till söndagens Formel 1 som går snabbt att fixa ihop och där man kan plocka ihop hur man vill.

Gratäng på rester

Men, för att återgå till det här med gratänger. Det jag gillar med den här typen av mat är att det går lätt att laga, man kan ha i vad man vill och det är ett utmärkt sätt att ta tillvara på resterna som blivit över från tidigare middagar. I den här gratängen tog jag lite vad vi hade hemma. I frysen fanns det bacon och frysta kantareller från höstens skogspromenader.

I kylen hittade jag grönkål som blivit över från en julfotografering, och samma gällde den pumpa som jag hade liggandes. Pumpa och kål har vi å andra sidan nästan alltid i kylen eftersom det är så otroligt bra råvaror.

Enkel mat i veckorna

Bacon, grönkål och lök bryntes i stekpannan och sedan fick allt åka ner i gratängen tillsammans med hackade grönsaker. En enkel stanning med grädde, ägg och goda kryddor slogs över det hela – och sedan var det bara att tjoffa in i ugnen och göra något annat. Så smidigt och så enkelt. Mer avancerat än så vill jag inte ha det i veckorna. Servera gärna denna gratäng med sallad, gurka, tomat och äppelcidervinäger. Vill man ha det lite hetare tar man också en klick Chipotle Pasta till – vår nya favorit i hushållet.

Grönkålsgratäng med kantareller, bacon och pumpa

För: 4 personer
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°

Grönkålsgratäng med kantareller, bacon och pumpa

Gratängfyllning:

1 paket bacon
1 gul lök
200g grönkål
1 tsk äppelcidervinäger
300g pumpa (halloweenpumpa)
1 röd paprika
140g stekta kantareller
100g getost utan skal

Stanning:

5 dl vispgrädde
5 ägg
salt, svartpeppar, oregano, chiliflagor

1. Stek baconet knaprigt och låt det svalna. Skär till lagom stora bitar.

2. Hacka löken och låt den mjukna i smör i en stekpanna. När den blivit genomskinlig, ha ner hackat grönkål (skär gärna bort den träiga stjälken) och stek det med löken tillsammans med extra smör, salt, peppar och en skvätt äppelvidervinäger.

3. Skala, kärna ut och hacka pumpan. Hacka paprikan. Ha ner det samt de stekta kantarellerna i en ugnsfast form. Blanda ner bacon, grönkål och toppa med bitar av getost. Vispa ihop ingredienserna till stanningen och slå den över. Grädda i 40 minuter i 225°C.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.