Grönkålspaj med fetaost och lufttorkad skinka

Recept med grönkål

Grönkål är en underskattad ingrediens som inte bara är god och dekorativ – den är också fylld med nyttigheter så som antioxidanter, vitamin C och D samt Omega-3 och 6. Tack vare den tjocka bladmassan passar den fint att värma och att fritera. Grönkålschips är väldigt populärt att göra, men personligen gör jag det helst som ett komplement till en maträtt som behöver krisp – inte som ett substitut för vanliga chips.

Så, vad kan man då göra med grönkålen? Vad sägs om en paj? Denna goda paj fylls med grönkål och soltorkade tomater. Ovanpå den färdiggräddade pajen lägger man sedan remsor av lufttorkad skinka, fetaost, salladslök och lite ärtskott. Det hela blir väldigt dekorativt – och förstås gott.

Paj till fest och buffé

Denna paj funkar fint att servera som både lunch och middag. Gör den gärna i förväg och lägg på toppingen precis innan servering. Tack vare att den är så enkel att göra är den perfekt bjudmat att plocka fram vid buffé och fest. Varför inte till sommarbuffén eller till kräftskivan? Har man grönkål över efter från julbordet är det en perfekt maträtt för att ta tillvara på resterna. Då kan man även byta den lufttorkade skinkan mot rester av julskinka. Strimla skinkan riktigt tunt så blir det bra. Fetaosten kan man byta mot överbliven julost. Smidigt va?

Smidig att förbereda

Jag serverar i alla fall den här pajen när jag ska ha gäster eftersom den är så fin att plocka fram och enkel att fixa. Vill man göra egen pajdeg är det inga problem – då är det bara att byta. Kolla in dessa recept på pajdeg. För att hålla det riktigt enkelt använder jag i detta recept färdig smördeg på rulle. Det gör det hela enkelt, frasigt och gott.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Grönkålspaj med fetaost och lufttorkad skinka

Till: 8 personer som tillbehör/buffé eller 4 personer som huvudrätt

Grönkålspaj med fetaost och lufttorkad skinka

Grönkålspaj:

200g grönkål
2 tsk äppelcidervinäger
10 bitar soltorkade tomater
3 dl syrad grädde
3 ägg
salt, peppar, vitlökspulver
1 röd lök
1 rulle smördeg

Topping:

70g serranoskinka
2 salladslökar
150g fetaost
1/2 citron
1 näve ärtskott
1 msk balsamico

1. Hacka grönkål och rödlök och stek det i en stekpanna med smör och salt. Stänk över vinägern på slutet och låt den fräsa bort. Låt svalna. Strimla soltorkade tomater och blanda med grönkålen. Vispa ihop syrad grädde med ägg och kryddor. Fördela ut smördegen i en pajform. Ha ner fyllningen och slå på stanningen. Grädda i 225°C i 35 minuter. Lägg gärna över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna så pajen inte bränns.

2. Skär bort fettet och dra serranoskinkan till remsor. Strimla salladslöken. Fördela ut skinka, smulad fetaost, salladslök, rivet citronskal och ärtskott. Ringla över balsamico.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.