Grönkålssoppa med ägghalvor

Enkel soppa med grönkål

Detta recept på grönkålssoppa med ägghalvor hade jag egentligen tänk spara till mellandagarna. Dock finns det så mycket annat att publicerade då – som nyårsmat, plus att denna soppa är så god att jag inte ville vänta. Grönkålssoppa är perfekt höstmat och vintermat. Jag som odlar egen kål svänger gärna ihop en grönkålssoppa så här innan jul eftersom det både är gott och värmande. Dessutom är ju kål något som klarar sig i odlingarna långt in på vintern om man täcker den.

VildsvinsjulskinkaDenna soppa är enkel att göra och innehåller faktiskt inte mer än gul lök, grönkål, vitlök och grädde. Först fräser jag hackad lök och grönkål i en kastrull tills det mjuknat. Genom att först fräsa dem i smör utvecklas smakerna mer och soppan blir ännu godare. Sedan slår jag på vattnet och låter allt koka i fem minuter. Därefter slår jag på grädde och pudrar i majsstärkelse, mixar soppan slät med en mixerstav och smakar upp den med salt och peppar. När man kokar äggen låter man också soppan puttra i 10 minuter så att grädden får tjockna och majsstärkelsen binda sig. Knepigare än så är det inte att göra en god och enkel soppa.

Ta vara på julresterna

Vill du att soppan ska bli helt vegetarisk och vegansk kan du byta smör och grädde mot en vegetabiliska motsvarigheter. Äggen kan man exempelvis byta mot kokta kikärtor. Denna soppa är perfekt när man vill ta vara på resterna från julbordet i form av den överblivna grönkålen. Många dekorerar ju julskinkan med grönkål, men tänker kanske inte sedan på att ta vara på den. Kanske för att kålen blivit lite trött och sladdrig. I en soppa är det ju dock inget som märks. Vill man variera det hela kan man byta de kokta äggen mot lite strimlad julskinka vilket är både svinnsmart och gott.

» Här hittar du fler recept som hjälper dig att ta vara på julens rester

Grönkålssoppa med ägghalvor

Grönkålssoppa med ägghalvor

För: 4 personer

1 stor gul lök
300g grönkål
3 vitlöksklyftor
1,5 liter vatten
5 dl grädde
2–3 msk majsstärkelse (maizena)
salt, svartpeppar

Tillbehör:

4 ägg
Tips: byt äggen mot några skivor strimlad julskinka!

  • Hacka gul lök och grönkål. Finhacka vitlöken
  • Smält smör i en stor kastrull och lägg i löken. Låt den mjukna på medelvärme. Lägg i grönkålen och låt den mjukna. Lägg i mer mör om det behövs. Salta och peppra. När grönkålen mjuknat och blivit riktigt grön, lägg i vitlöken och låt den värmas någon minut.
  • Slå på vatten och lägg på locket. Låt allt koka i 5 minuter
  • Häll i grädde och pudra i majsstärkelse. Mixa soppan slät med en mixerstav och låt det sedan koka i ytterligare 10 minuter under lock. Vill du ha soppan tjockare rör du ut mer majsstärkelse i kallt vatten och låter koka ihop med soppan. Vill du ha den lösare slår du i mer vatten.
  • Koka äggen, halvera dem och lägg i soppan vid servering.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.