Grönsaksgryta med aubergine och zucchini

Vegetarisk och vegansk gryta

Mmmmm grönsaksgryta med aubergine och zucchini! Den här goda vegetariska grytan gjorde jag en riktigt stor omgång av och åt på olika sätt därefter. Först åt vi grytan precis som den var, med saltrostade frön och gräddfil. Resten frös jag in i plockade fram när vi inte orkade laga mat. Hela hösten har vi varit på vårt nyköpta landställe och byggt och fixat med tomten. Efter en hel dags jobb är man inte så pigg på att ställa sig och laga mat (särskilt om man ännu inte har alla faciliteter i det nya köket). Då är det perfekt att tina en låda med god gryta.

Madeleine Landley vid frysen från AEGJag vill passa på att slå ett slag för frysmat! Det är smart på så många vis och gör livet enklare. Det är också ett perfekt sätt att rädda maten på. Därför finns nu också kategorin mat som kan frysas, här i Landleys kök.

En kväll kände vi för falukorv. Då stekte vi upp falukorv och serverade till grytan. En annan kväll kompletterade vi grytan med stekt kyckling och en annan gång med köttbullar. Man kan också komplettera med köttfärs eller halloumi.

Med andra ord kan man säga att denna gryta är en bra bas till vardagsmaten. Den är också perfekt att äta som den är. Jag tycker dock att den behöver lite crunch. Då är de saltrostade fröna perfekta. Receptet nedan är beräknat för cirka 6-8 personer om man äter grytan som den är (man kanske också tar om lite?). Med andra tillbehör räcker den naturligtvis till fler.

Smidig vardagsmat

Det jag framför allt gillar med denna grönsaksgryta med aubergine och zucchini är att den är så enkel att laga. Du behöver en kastrull, en stekpanna och en gryta. I kastrullen kokar du linser och risoni. I stekpannan steker du svamp, zucchini och aubergine. Allt åker ner i en gryta och blandas med de övriga ingredienserna. Tack vare att de övriga ingredienserna kommer från konserv och burk blir allt väldigt smidigt.

Använder du mjölkfritt smör eller olja att steka i är den här grytan helt vegetarisk och vegansk. Vill du ha den syrliga gräddfilen till kan du byta mot iMat fraiche som är vegetabilisk och ger samma smak. Tänk på att risoni är en pasta och innehåller gluten. Vill du ha denna vegetariska gryta helt glutenfri byter du pastan mot exempelvis vanligt ris.

» Här hittar du fler goda vegetariska recept

Grönsaksgryta med aubergine och zucchini

För: 6-8 personer

Grönsaksgryta med aubergine och zucchini

250g färska små skogschampinjoner
1 zucchini (ca 300g)
1 aubergine (ca 400-500g)
1 burk paprikasallad (165g avrunnen)
2,5 dl risoni
3 dl gröna linser
1 dl kapris
2 burkar finkrossade tomater (á 400g)
1 tsk vardera; italiensk salladskrydda, lökpulver, vitlökspulver
salt, peppar

  • Gnugga champinjonerna rena och halvera eller kvarta dem om de är stora. Ha ner champinjonerna i en stekpanna och låt dem fräsa några minuter tills vätskan börjar minska.
  • Tärna zucchini och aubergine och ha ner i pannan. Stek på hög värme så allt får yta, sänk sedan värmen och ha ner en klick smör eller olja som får fräsa in några minuter. Salta och peppra. Slå vattnet av paprikasalladen och ha ner den samt de stekta grönsakerna och svampen i en gryta.
  • Koka risonin enligt anvisningen på förpackningen men dra av en minut på koktiden. Sjud linserna i en kastrull med 1,5 liter saltat vatten i 10 minuter. Tänk på att linserna inte får koka – bara knappt sjuda, annars kokar de lätt sönder. Ha ner kokt risoni och linser i grytan. Slå på krossade tomater och halvfyll burkarna med vatten som du sköljer ur dem med och slår i grytan (alltså en burk vatten). Ha ner kapris och kryddor. Låt småputtra under lock i 10 minuter. Servera gärna saltrostade frön och gräddfil.