Grönsakspytt med stekt ägg

Laga gott med grönsaker

De hemodlade grönsakernas tid är nu. Gissa om jag skördat en massa godsaker denna sensommar. Tidigare år har jag tyckt det varit lite knepigt att komma på sätt att använda allt – för allt kommer ju liksom på en gång. Men i år var jag inställd på att verkligen ta vara på allt, allt, allt – utan någon distraktion i form av böcker eller särskilda jobb som gör att det kanske inte passar just då med dessa råvaror. Nu har jag till och med köpt en grönsakstork som jag ska testa att torka lite grejer i.

Tredje boken från Landleys kök: Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirogPå tal om böcker släpps min tredje kokbok i morgon. Vegomat – Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog heter den bjuder på 50 ovo-vegetariska, lakto-vegetariska och veganska recept. Det finns många goda recept i den att botanisera bland. Till nästa höst har jag sedan bestämt mig för att ta en paus i bokskriverierna. Lite som ett sabbatsår. Det tar trots allt en massa tid att skapa, laga, fota och stajla innehåll till böcker. Då blir bloggen lite haltande. I år blir det alltså en välbehövlig paus där jag kan laga precis det jag vill och fylla på med nytt kul innehåll till bloggen. Sedan kanske det blir en ny bok efter det. Vem vet?

Madeleine Landley lagar vego

Vegetarisk pytt i panna

Denna grönsakspytt med stekt ägg är på tal om det vegetariska en god pytt med grönsaker att svänga ihop till middag. Väljer man att steka i vegetabiliskt matfett eller enbart olja blir denna rätt ovo-vegetarisk. Annars blir den både ovo- och lakto-vegetarisk. Med enbart olja eller med laktosfritt smör blir rätten laktosfri.

Det fina med den är att man kan slänga i lite vad man har därhemma och steka ihop. Jag tar både potatis, morötter, bönor, pumpa och mangold, skär till ungefär lika stora bitar och har ner i stekpannan. Potatisen kokar jag först, men kan kan naturligtvis råsteka den om man vill hålla nere på disken och kastrullerna. Dock tar det då längre tid att få potatisen så där mjuk och fin, samtidigt som den får en lite råare kärna än om man förkokar den. På med lite extra olja under stekningen och inget fjösande med kryddningen. Då blir det en smakrik och krämig pytt som passar perfekt att servera till de stekta äggen.

Har du ingen mangold kan du ta något annat grönt så som babyspenat, blast från morötter eller varför inte svartkål? Jag har odlat egen mangold i år som blev hur stor och fin som helst. Jag tog således ett stort blad där jag tärnade stjälken och sedan skar själva bladet till bitar.

» Här hittar du fler goda vegorecept

Grönsakspytt med stekt ägg

Grönsakspytt med stekt ägg

För: 4 personer

700g fast potatis
125g haricots verts

4 morötter
250g pumpa
300g mangold (både stjälk och blad)
smör + olja att steka i
salt, svartpeppar
0,5 tsk grillkrydda
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 dl kapris

4 ägg

  • Tvätta potatisen och halvera den. Koka den i saltat vatten i cirka 10 minuter. Snoppa och lägg ner dem med potatisen när det är två minuter kvar av koktiden (alltså 8 + 2 minuter). Slå av vattnet och spola på kallt vatten.
  • Tärna potatisen och skär bönorna i cirka 1–2 centimeterlånga bitar. Lägg dem i två höga på skärbrädan. Tvätta och tärna morötterna. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Om du använder stora mangoldblad, tärna stjälken och skär bladen till munsbitar.
  • Värm smör och olja i en stekpanna och lägg i potatisen. Stek på lite högre temperatur tills de fått lite yta. Dra ner till medelvärme och lägg i morötterna. Stek några minuter och lägg i pumpa, mangold och bönor. Ringla över lite extra olja. Salta, peppra och pudra över kryddorna.
  • Stek under omrörning tills allt mjuknat till önskvärd konsistens – cirka 10–15 minuter. Allt måste inte vara genommjukt, det är exempelvis gott om morötterna fortfarande har lite kärna. Smaka på en tärning för att kolla konsistensen.
  • Stek äggen och servera till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.