Grönsakssoppa i tryckkokare

Hur funkar en tryckkokare?

Den som äger en tryckkokare vet hur snabbt maten blir klar. Kött blir mört på nolltid och rotsaker som kräver längre koktid blir klara på ett nafs. Jag har en tryckkokare på 6 liter från Demeyere. Denna kräver ingen extra el utan sätts direkt på spisplattan. Jag gillar också att det är en gryta och inte en kastrull vilket innebär att den inte har något utstickande handtag utan vanliga kastrull-öron. På så vis är den lätt att få in i skåpet.

Varför ska man ha en tryckkokare?När locket sätts på tryckkokaren tillsluts det vilket ökar trycket i kastrullen och gör att maten tillagas under tryck. Eftersom vätskan inte kan koka bort som ånga utan stannar kvar i grytan, stiger trycket och därmed vätskans kokpunkt. Eftersom temperaturen blir högre (cirka 120°C) förkortas också koktiden ungefär till hälften. För vissa råvaror fortkortas den till och med till en fjärdedel.

Snabblagat och enkelt

Jag ville göra en riktigt snabblagad grönsakssoppa. Därför valde jag att göra denna grönsakssoppa i tryckkokare. En härlig blandning av rotsaker, grönsaker och lök fick åka ner i tryckkokaren. Efter 10 minuter var den klar. För vegansk och helt vegetarisk grönsakssoppa, välj en vegetabilisk fraiche som rörs i på slutet. För laktosfritt välj en laktosfri creme fraiche.

» Här hittar du fler recept för tryckkokare

Grönsakssoppa i tryckkokare

För: 6-8 personer

Grönsakssoppa i tryckkokare

2 gula lökar
4 morötter
400g rotselleri
2 tomater
1 vitlöksklyfta
4 stänger blekselleri
100g fänkål
1 röd paprika
salt, peppar
3 msk grönsaksfond
1,5 liter vatten
2 msk hackad dill
1 dl creme fraiche

  • Hacka lök, morötter, rotselleri, tomat och vitlök. Strimla blekselleri, fånkål och paprika.
  • Smält smör i tryckkokaren och ha ner alla grönsaker. Låt det fräsas upp under omrörning några minuter. Salta och peppra.
  • Slå på vatten, grönsaksfond och dill. Sätt på locket och kör tryckkokaren i 10 minuter med lägsta trycket. Rör i creme fraiche och servera soppan med knäckemackor.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.