Hur funkar en tryckkokare?
Den som äger en tryckkokare vet hur snabbt maten blir klar. Kött blir mört på nolltid och rotsaker som kräver längre koktid blir klara på ett nafs. Jag har en tryckkokare på 6 liter från Demeyere. Denna kräver ingen extra el utan sätts direkt på spisplattan. Jag gillar också att det är en gryta och inte en kastrull vilket innebär att den inte har något utstickande handtag utan vanliga kastrull-öron. På så vis är den lätt att få in i skåpet.
När locket sätts på tryckkokaren tillsluts det vilket ökar trycket i kastrullen och gör att maten tillagas under tryck. Eftersom vätskan inte kan koka bort som ånga utan stannar kvar i grytan, stiger trycket och därmed vätskans kokpunkt. Eftersom temperaturen blir högre (cirka 120°C) förkortas också koktiden ungefär till hälften. För vissa råvaror fortkortas den till och med till en fjärdedel.
Snabblagat och enkelt
Jag ville göra en riktigt snabblagad grönsakssoppa. Därför valde jag att göra denna grönsakssoppa i tryckkokare. En härlig blandning av rotsaker, grönsaker och lök fick åka ner i tryckkokaren. Efter 10 minuter var den klar. För vegansk och helt vegetarisk grönsakssoppa, välj en vegetabilisk fraiche som rörs i på slutet. För laktosfritt välj en laktosfri creme fraiche.
» Här hittar du fler recept för tryckkokare
Grönsakssoppa i tryckkokare
2 gula lökar
4 morötter
400g rotselleri
2 tomater
1 vitlöksklyfta
4 stänger blekselleri
100g fänkål
1 röd paprika
salt, peppar
3 msk grönsaksfond
1,5 liter vatten
2 msk hackad dill
1 dl creme fraiche
- Hacka lök, morötter, rotselleri, tomat och vitlök. Strimla blekselleri, fånkål och paprika.
- Smält smör i tryckkokaren och ha ner alla grönsaker. Låt det fräsas upp under omrörning några minuter. Salta och peppra.
- Slå på vatten, grönsaksfond och dill. Sätt på locket och kör tryckkokaren i 10 minuter med lägsta trycket. Rör i creme fraiche och servera soppan med knäckemackor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Den gamla tryckkokaren med motvikter på ett ångrör har flera, minst två vikter som har olika vikt för lättare eller högre tryck. Tycker som frågeställaren att den är lite ”läskig”, de moderna kokarna har säkrare drift med minst två ventiler. Dels den du ställer trycket med samt en för övertrycksskydd. OM kokaren exploderar gör den det med en rejäl smäll och stora skador som regel, Den katta-strofen beror på att ventilerna är igensatta. Rengöring är superviktig.
”Kör tryckkokaren på lägsta tryck” !?
Hur kan man påverka trycket? Sänka värmen?
Jag köpte en gammal med en sån där vipp på locket – en sak som går att lyfta av – en sån som mamma hade . Minns ej, men antar man ska sänka värmen eller stänga när den börjar vippa å puffa. Lite läskigt. För man ska väl inte ta av vippen? Då bränner man sig väl på den heta ångan?
Hej Viveka.
Båda de tryckkokarna jag har (som är nyare modeller) har två lägen så man kan köra dem högt och lite lägre i tryck. Det lägre trycket är skonsammare för grönsakerna så de inte kokar sönder. Ingen av de tyckkokarna jag har puffar under tillagningen utan släpper bara ut allt tryck i början och är sedan helt tysta. Jag antar att det varierar beroende på vad man har för modell. Jag har sett att de äldre modellerna gärna puffar och härjar och kan förstå att det är lite läskigt – jag håller med. Har du en modell för spisen kar du naturligtvis ha spisen inställd på lägre temperatur.
Mvh
Madeleine