Grönsakssoppa med pasta, ost och bacon

Lättlagad grönsakssoppa till middag

dags för ett lättlagat vardagsrecept, som denna grönsakssoppa med pasta, ost och bacon. Älskar man mat så mycket som jag gör så får man ta till knep för att inte se ut som heffaklumpen (allt för mycket alltså). Därför äter vi nästan uteslutande mat utan vita spannmål och potatis. Vad gäller matlagning och receptuppfinnande så är det just avsaknaden av vita spannmål som triggar mig att hitta på något nytt. Det är kul och utmanande.

En pastasås eller potatisgratäng kan vem som helst tweaka till (nästan), men vad händer om man byter pastan mot rostad zucchini, eller potatisen mot jordärtskockor? Ja, svaret är att nya smakkombinationer uppstår och roliga komplement introduceras. Det är genom att testa sig fram, våga leka och genom att utmana sig som man blir bra på att laga mat. Lite smaksäkerhet skadar förstås inte heller.

Vardagsmat som kan förberedas

Bröd älskar jag i alla fall för mycket för att kunna vara utan, och som en sann ris- och pastaätare så blir det någon gång i månaden ett njutningsfullt återseende i de vita spannmålens värld. Jag är absolut inte på något vis en rabiat dietare eller knasboll, snarare motsatsen. Jag tycker att dieter och hela trenden med Gi, LCHF, ADSL, ACDC och allt vad det heter är ganska larvig. Självklart går man ner i vikt när man utesluter något ur sin kost!

Så vill man hålla formen så kan man antingen skippa något, eller helt enkelt bara röra på fläsket. Nog jiddrat om så tråkiga saker som diet. Här är en soppa med pastaskruvar. Ät och njut! :D Förresten, vill du laga denna grönsakssoppa med pasta, ost och bacon i förväg och värma på går det alldeles utmärkt.

» Sugen på fler goda vardagsrecept? Kolla här!

Grönsakssoppa med pasta, ost och bacon

För: 4 personer

Grönsakssoppa med pasta, ost och bacon

1 liter vatten
1 broccolihuvud
2 morötter
1 stång blekselleri
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk äppelcidervinäger
3 dl pastaskruvar eller annan pasta
1 paket bacon
1/2 gul lök
1 msk ljus redning
1 dl creme fraiche (15%)
1 dl riven ost
salt, peppar, oregano, timjan

1. Koka upp vatten med salt. Dela broccolihuvudet till mindre träd, skiva morot och selleri. Häll ner allt i vattnet när det kokat upp. Smula i grönsaksbuljong och slå i äppelcidervinäger och låt allt puttra i cirka 5 minuter. Ha ner pastan låt det koka så länge som det står på förpackningen, minus en minut.

2. Hetta upp en stekpanna med smör och klipp i baconet i cirka 1 centimeter breda remsor. Stek det så det inte blir för sladdrigt men inte heller för knaprigt. Hacka löken och ner i stekpannan precis innan baconet är klart. Häll ner allt i soppan.

3. Rör ner redning, creme fraiche och riven ost och smaka av med kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.