Grovt surdegsbröd

Grov råglimpa med surdeg

Det är inte alltid helt lätt att komma på vad man ska kalla alla de bröd man bakar, men detta bröd kallar jag kort och gott för grovt surdegsbröd. I denna limpa använder jag mig av en surdegsgrund av vete – det är bara en sådan jag har eftersom jag tycker den smakmässigt är mest användbar till alla sorters mjöl.

Jag använder också mörk sirap, vatten, hälften vetemjöl och hälften grovmalet rågmjöl. Förutom dessa, och förstås det obligatoriska saltet har jag också i fyrkornskross och solrosfrön. Solrosfröna gör brödet mustigt och fint medan krosset av de fyra sädesslagen ger brödet ännu lite grovhet.

Madeleine Landley med surdegsbröd

Rågmjöl behöver lite sötma

Något jag kommit fram till är att rågmjöl blir godast när det får samsas med lite sötma. Utan något sött blir smaken ganska stum och lite skåpig. Man kan säkert påverka smaken av råg på annat vis, men jag tycker ändå att det blir godast med lite honung eller sirap i degen för att balansera upp det hela.

Den ena limpan strödde jag blåa vallmofrön på för att testa hur det blev, och det blev gott. Däremot insåg jag i efterhand att jag också borde ha snittat limpan innan den åkte in i ugnen. Då hade det nog blivit lite snyggare i kombination med fröna. Nu blev den lite för homogen i formen för min smak. Vill man snitta bröden är det bara att göra det. Jag ville ha mer naturliga limpor denna gång, framför allt när de hade spruckit upp så fint under jäsningen.

För att fästa fröna penslar jag ovansidan av limpan med vatten och strör sedan över fröna, innan den gräddas – det är alltså superenkelt att toppa med lite frön av valfri sort. Jag snittar mina bröd med en skalpell, men det går lika bra med en särskild brödsnittare eller en riktigt vass kniv.

» Här hittar du fler recept på goda surdegsbröd

Grovt surdegsbröd

Grovt surdegsbröd

2 limpor

250g surdegsgrund av vete
25g mörk sirap
500g ljummet vatten
400g vetemjöl
400g grovmalet rågmjöl
50g fyrkornskross

70g solrosfrön
25g flingsalt
ev vallmofrön

  • På kvällen innan: Mata surdegsgrunden med lika mycket vatten som vetemjöl. Sätt på locket och låt surdegen stå framme till morgonen efter.
  • På morgonen: Väg upp surdegsgrund, mörk sirap, vetemjöl, rågmjöl och fyrkornskross i bunken till hushållsassistenten (och ställ tillbaka burken med surdegsgrund i kylen igen). Blanda allt och täck med folie eller ett lock. Låt degen vila i 1 timme, så kallad autolys.
  • Knåda degen med maskin i 12 minuter. Lägg i salt och solrosfrön och knåda degen ytterligare 4 minuter. Täck igen med folie eller lock och låt degen vila i bunken fram tills du går och lägger dig på kvällen. Vik gärna degen några gånger under dagen när den vilar i bunken.
  • På kvällen: Baka ut degen till två limpor. Strö ut rågmjöl på två bakplåtspapper och lägg limporna på det. Strö över rågmjöl på limporna och täck med en bakduk/kökshandduk. Låt jäsa i rumstemp (ca 18°C) till morgonen efter.
  • Morgonen efter: Värm ugnen till 250°C med en högkantad plåt i botten av ugnen och en baksten precis ovan på ett ugnsgaller. Värm inte med snabben, då kan stenen spricka. Lägg in ett bröd i taget med bakplåtspappret kvar när ugnen kommit upp i rätt temperatur. Jag använder en pizzaspade för att ta in och ut brödet. Grädda brödet i 10 minuter. Ta sedan ut brödet lossa, bakplåtspappret och grädda klart brödet i 20–25 minuter, beroende på hur mörk skorpa du vill ha. Låt brödet vila på ett avsvalningsgaller i 1 timme innan du skär upp det så värmen hinner jämna ut sig över brödet. Skär man upp brödet för tidigt brukar det korva sig. Vill du göra som jag har gjort på det ena brödet, då penslar du ovansidan av limpan med vatten och strör över vallmofrön, innan det ska gräddas.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.