Gryta med ytterlår, krossade tomater, linser och majs

Så ger man liv åt kött-resterna

Jag gillar verkligen att laga mat med rester. Rester som de är i gott i all ära, men att lagga något nytt med resterna är både roligare och mer utmanande. Därför är det smart att paketera resterna i olika lådor så de också kan användas separat.

Vad kan man laga av ytterlår?

Madeleine LandleyNyligen hade vi kött över från en middag. Kött är inte alltid så kul att återuppliva eftersom det redan har tillagats till den temperatur där det är som bäst. Värmer man det igen blir det ofta torrt och tråkigt. Då är en gryta himla smart att återuppliva kött-resterna av. Denna gång hade vi ytterlår över, och vi var sugna på curry. Sambon brukar ofta föreslå krossade tomater i curryn medan jag är mer för krämig curry med grädde eller kokosmjölk – eller bara att jobba upp en krämig bas av vatten och olja. Hur som helst fick han sin vilja igenom denna gång och vi svängde ihop denna gryta med ytterlår, krossade tomater, linser och majs – och förstås curry.

För att få grytan riktigt matig hade jag också i linser och kikärtor. Kapris adderar också god smak tack vare sin lite saltsyrliga framtoning, så när grytan puttrat ihop serverade vi den med ris. Just nu är vi insnöade på det riktigt goda, indiska basmatiriset från Alkaizhwan – ”riset med hästen”. Vi köper det på Willys i en stor 5-kilospåse. Detta ris har väldigt långa korn och har en ljuvlig doft och smak. Vi är smått beroende.

Enkel gryta med curry

Självklart behöver man inte göra denna gryta med rester – men om du har rester av kött kvar, kanske från helgens middag med gäster eller liknande, prova då detta recept. Tack vare alla de goda smakerna i grytan kan man i stort sett rädda vilket kött som helst. Receptet nedan är i alla fall med nytt kött som inte är tillagat. Då ska köttet stekas lite längre. Vill du göra grytan med redan tillagat kött steker du bara det färdiga köttet hastigt på hög värme. Äter du inte kött, eller kanske bara ibland, som en flexitarian? Då skippar du bara köttet helt och hållet, tar en till tetra med kikärtor och tar en till deciliter av linserna. Tar du olja som matfett i kombination med att hoppa över köttet blir receptet helt vegetariskt och veganskt.

» Här hittar du fler recept för de överblivna matresterna

Gryta med ytterlår, krossade tomater, linser och majs

För: 6-8 personer

Gryta med ytterlår, krossade tomater, linser och majs

2 gula lökar
800g ytterlår av gris eller skinkstek
2 dl belugalinser
1 tetra/burk kikärtor
3 stjälkar selleri
1 liten burk majs
2 tetror krossade tomater (á 500g)
0,5 dl kapris
0,5 dl olivolja
1 tsk chilipulver, 1 tsk rökt paprikapulver
1 msk gul curry
salt, peppar

Tillbehör:

ris

  • Hacka löken och låt den mjukna i matfett på låg värme i en kastrull.
  • Ansa köttet från eventuellt segt fett och skär det till stavar. Bryn köttet i smör i en stekpanna så det får yta. Ha sedan ner i kastrullen med löken.
  • Koka upp en kastrull med en liter saltat vatten. Ha ner linserna och låt dem sjuda i cirka 15 minuter. Slå av linserna i ett durkslag och ha ner i grytan tillsammans med sköljda kikärtor, skivad selleri och majs. Slå på de krossade tomaterna och skölj ut förpackningarna med lite vatten som du också har ner i grytan.
  • Ha ner kapris och rör i olivolja. Smaka av med kryddor och låt allt puttra ihop på medelvärme i cirka 15 minuter. Servera med kokt ris
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.