Grytbröd med surdeg, soltorkade tomater och oliver

Surdegsbröd i gryta

Nybakt bröd på morgonen är ju ren och skär lyx. Sedan jag startade igång min surdeg ”Sören” i våras har jag bakat varje helg. Surdegsgrunden måste ju matas en gång i veckan, så jag passar på att göra det på fredagen eller lördagen och samtidigt baka ett bröd. Många tar bort en del av sig surdeg innan de matar den.

Själv tycker jag att det är slösaktigt, så jag bara matar min surdegsgrund med 100 gram vatten och 100 gram vetemjöl. Sedan låter jag den bubbla igång genom att stå i rumstemperatur en till ett par timmar. Därefter bakar jag med den. Alla gör förstås olika, men jag ser inte att det skulle göra någon skillnad om jag tog bort en del. Min surdeg är så bubblig och pigg i alla fall. Efter matningen sätter jag in Sören igen i kylen och låter honom stå under veckan. När man sedan öppnar burken en vecka senare för att mata och baka är det som att öppna en champagneflaska.

Bröd med smaker från Medelhavet

Det är ju kul att variera brödbaket, så detta grytbröd med surdeg, soltorkade tomater och oliver är en av mina senaste kreationer. Det är en vidareutveckling av detta bröd. För det första ville jag baka brödet utan jäst. För det andra var jag mer sugen på ett bröd som inte var så grovt. Som omväxling fick brödet bakas i en avlång gryta till ett läckert och frasigt grytbröd.

Detta bröd är ganska smakrikt, så jag brukar servera det till mat – exempelvis en soppa eller spaghetti med köttfärssås. I receptet nedan berättar jag hur jag bakar detta bröd.

» Här hittar du fler recept på goda surdegsbröd

Grytbröd med surdeg, soltorkade tomater och oliver

Grytbröd med surdeg, soltorkade tomater och oliver

1 limpa

150g bubblande surdegsgrund av vete
250g vatten
500g vetemjöl
25g olivolja
12g flingsalt
1 msk torkad oregano
100g gröna oliver med pimento
35g soltorkade tomater (ca 5 bitar)

  • Ha ner surdegsgrund, vatten, vetemjöl och olivolja i skålen till en hushållsassistent. Blanda ihop allt under någon minut och täck sedan bunken med plastfolie och låt den stå i 1 timma. Detta kallas för autolys och gör så att mjölet får absorbera vätskan ordentligt.
  • Kör assistenten i 12–15 minuter och ha sedan i flingsalt och oregano. Kör ytterligare 4 minuter. Låt degen vila i bunken i 2 timmar.
  • Skär oliverna i 3–4 skivor vardera. Strimla de soltorkade tomaterna. Platta ut brödet till en rektangel och fördela ut oliver och soltorkade tomater. Vik över kanterna och forma till en limpa. Lägg limpan på ett mjölat bakplåtspapper med den invikta sidan uppåt. Du kan även låta degen jäsa i en ordentligt mjölad handduk i grytan och sedan lyfta över handduken till en skål eller liknande när det är dags att värma grytan i ugnen. Lägg över en bakduk och låt jäsa till dubbla storleken till morgonen efter (minst 12 timmar).
  • Ställ in en gryta med lock (gärna en oval gryta) i ugnen och värm till 250°C på över- och undervärme. Stjälp över limpan i grytan och ställ in i ugnen. Grädda i 10 minuter med locket på. Ta sedan av det och grädda i ytterligare 25–30 minuter tills limpan kommit upp i en innertemperatur på cirka 93°C.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.