Gulasch i tryckkokare

Enkel och snabblagad gryta

Sedan tryckkokaren gjorde entré i vårt hem har den räddat oss många gånger. Hur kan en tryckkokare rädda en, undrar du kanske nu? Ja, när man har ont om tid och i sista sekunden kommer på att man vill laga en mör och fin gryta är tryckkokaren ovärderlig. Den lagar maten på nolltid, och det finaste av allt är att det inte är en stor manick som står och tar plats.

En tryckkokare är en helt vanlig gryta som man ställer på spisen. Den behöver alltså inte egen el utan får sin värme från spisplattan. Tryckkokaren går att använda precis som en vanlig gryta, men när man sätter på locket byggs ett tryck upp grytan som gör att maten tillagas snabbare. En gryta som i vanliga fall tar 2-3 timmar att få mör tar i tryckkokaren cirka 30 minuter.

Att laga gulasch i tryckkokare är kanon. Jag låter i vanliga fall en gulasch stå och småputtra i ett par timmar, eller så kör jag den i en slökokare så jag kan göra något annat. I tryckkokaren bryner man först lök och kött, sedan sätter man på locket och väntar 30 minuter. Sedan är den klar.

Laga mat snabbare i en tryckkokare

Jag har en tryckkokare från Demeyere på 6 liter. Denna kommer från webbutiken Kitchentime där jag gärna handlar. När jag valde tryckkokare var det viktigt för mig att den inte hade ett stort handtag som stack ut. Det finns nämligen olika modeller som antingen har ett handtag eller öron.

Jag ville absolut ha en med öron så jag kunde få in den i skåpet. 6 liter kändes också som en bra storlek. Man vill ju nämligen kunna fixa stora stekar och grytor om det behövs. Hittills är jag väldigt nöjd med tryckkokaren, och ett par gånger i månaden åker den fram, exempelvis när vi ska fixa fredagens tacos (med högrev så klart) eller en smaskig gryta – som denna gulasch.

» Här hittar du fler recept till din tryckkokare

Fler recept på gulasch

Gulaschen kan varieras innehållsmässigt på olika vis. För egen del tycker jag kikärtor är hur gott som helst i en gulasch eftersom de adderar protein, kostfiber, mineraler och vitaminer, och förstås god smak. De kokar heller inte sönder på samma vis som potatis gör, vilket ger lite mer struktur till grytan. Sugen? Prova i så fall detta recept på gulasch i slökokare med kikärtor. Eftersom denna lagas i en slökokare kräver den mer tid – när du kan göra något annat. Detta recept passar fint om du försöker hålla nere intaget av snabba kolhydrater. Kolla också in detta recept på ungersk gulasch med potatis och korv, om du vill variera innehållet ytterligare.

Gulasch i tryckkokare

För: 6-8 personer
Tid: 30 minuter

Gulasch i tryckkokare

2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
900g nötbog
4 morötter
7 potatisar
1 röd paprika
1 orange paprika
2 tomater
1 knippe bladpersilja
1 knippe libbsticka/selleri
1 msk kummin
3 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar
1,5 liter vatten

Tillbehör:

créme fraiche, gräddfil eller matlagningsyoghurt

  • Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i tryckkokaren. Hacka vitlök och ha i.
  • Ansa och skär nötbogen till lagom bitar. Ha ner bitarna i grytan och bryn den runt om. Hacka morot, potatis, paprika och tomater och ha ner i tryckkokaren. Ha ner örter, kryddor och vatten. Sätt på locket och kör tryckkokaren i 30 minuter på högsta effekt. Servera med créme fraiche, gräddfil eller matlagningsyoghurt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.