Gulasch med pasta

God och värmande gryta till middag

Gulasch är en utmärkt rätt att laga när det är dags att sätta igång med middagen. Precis som gulasch med potatis är också gulasch med pasta är lite av en klassiker. Senast vi var i Österrike var det just vad vi valde att äta. Nu kommer ju inte gulaschen från Österrike, utan från Ungern. Dock lagas den på olika vis runt om i världen. De två typiska sätten är just att göra med potatis till eller pasta.

I denna variant har jag i alla fall valt att byta potatisen mot pasta, men visst kan man också köra både och. Jag tog en pastasort som heter Gemelli eftersom den är tjusig och lagom stor. Vanligt är just pastakruvar eller någon typ av snäckformad pasta så som gnocchi.

Mat som passar att bjuda på

Ju längre gulaschen får puttra, desto mustigare och godare blir den. Tack vare tt den passar fint att värma på är gulasch också perfekt att bjuda på. Laga maten innan och värm på när gästerna kommer. Servera gärna med gräddfil eller creme fraiche samt ett gott, rustikt bröd till. Vill man ha vin till sin gulasch passar det fint med viner på druvan pinot noir. Ju hetare gulaschen är, desto fruktigare måste vinet vara.

Fler recept på gulasch

Har du ont om tid? Varför inte prova denna goda gulasch som lagas i tryckkokare. För egen del tycker jag kikärtor är hur gott som helst i en gulasch eftersom de adderar protein och god smak. De kokar heller inte sönder på samma vis som potatis gör, vilket ger lite mer struktur till grytan. Sugen? Prova i så fall detta recept på gulasch i slökokare med kikärtor. Eftersom denna lagas i en slökokare kräver den mer tid – när du kan göra något annat.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Gulasch med pasta Gulasch med pasta

För: 8 personer

1,3 kg högrev
2 stora gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
3 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk kumminfrön
1 tsk chiliflagor
salt, peppar
1/2 kruka krusbladig persilja
500g krossade tomater
3 dl rött vin
1,5 liter vatten
200g pasta, exempelvis skruvar eller gnocci

Tillbehör:

creme fraiche
bröd

  • Ansa köttet och skär till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn lite av köttbitarna vartefter. Ös över i en gryta.
  • Hacka gul lök och paprika och finhacka vitlök. Ha ner i grytan och starta den på medelvärme.
  • Tärna morötter och ha ner i grytan. Ha i alla kryddor och slå på vatten och vin. Låt allt koka upp och dra sedan ner till medelvärme så det bara småputtrar. Låt gå under lock i 1 timme. Ha i pastan och låt gå ytterligare 30 minuter. Servera med gräddfil eller creme fraiche och bröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.