Soppa med jordärtskocka, gulbeta, rökt lax och purjolök

Härlig soppa till fest och nyår

Vårvibbarna ligger i luften och med våren börjar nya härliga råvaror dyka upp i butikerna. Gulbetor må höra hösten till, men de ger en fin gul färg till soppan. Lax och purjolök däremot känns riktigt våriga och härliga. Denna soppa med jordärtskocka, gulbeta, rökt lax och purjolök är kul att bjuda på eftersom den är så gul och fin. Den är även väldigt god då creme fraichen ger den en söt-syrlig ton medan laxen och de rostade solrosfröna ger sälta.

Glutenfritt och festligt

Självklart passar den inte bara på våren – med tanke på ingredienserna är den också festligt att bjuda på som förrätt på nyårsafton eller när man har fest. Ska du bjuda på något annat än ägg och sill till påsk är denna soppa ett säkert kort. Finast av allt är att den är helt glutenfri. Skippar du laxen och byter mot en näve smörfrästa champinjoner blir den helt vegetarisk. Tar du också vegetabilisk fraiche och steker i mejerifritt smör eller olja blir den helt vegansk.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Soppa med jordärtskocka, gulbeta, rökt lax och purjolök

4 personer som huvudrätt
8 personer som förrätt
12 personer som del i buffé

Soppa med jordärtskocka, gulbeta, rökt lax och purjolök

Soppa med jordärtskocka och gulbeta

600g jordärtskocka
200g gulbetor
1 liter vatten
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl creme fraiche (34%)
1 msk färsk oregano

Topping:

1 dl solrosfrön
15 cm purjolök
120g rökt lax
salt, peppar

1. Skala jordärtskockor och gulbetor. Dela till mindre bitar och koka i saltat vatten till de är mjuka (ca 15-20 minuter).

2. Häll av kok-vattnet i en kanna. Blanda ner pressad vitlök, vinäger och creme fraiche med rotsakerna. Smula ner oregano och kör allt till en slät soppa med en mixerstav. Späd med lite av kokvattnet i taget till du har fått lagom konsistens på soppan. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och smaka av med salt och peppar.

3. Hetta upp en stekpanna med en skvätt olja. Mal lite salt i en mortel till ett fint pulver. Ha ner solrosfröna i pannan och strössla saltpulvret över. Rör om med en stekspade så att det inte bränns. När de börjar knäppa är de klara. Låt svalna.

4. Strimla purjolöken och fräs den snabbt i en panna med lite smör. Strimla upp laxen och blanda ihop med purjon. Häll upp soppan i skålar och toppa med lax, purjo och rostade solrosfrön samt en liten kvist med oregano.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.