Gulbetssallad med getost, pinjenötter och röd quinoa

Mat till Picknick och till Buffé

Hur gott är det inte med nykokta gulbetor och härligt nötiga pinjenötter? Den här salladen kom att bli en favorit då jag käkade i Mood-gallerian i Stockholm. Jag och sambon hade varit ute och shoppat och passade på att slinka in där för att äta lunch och ta ett glas vin. En riktigt trevlig dag som avrundades med denna goda sallad. Eftersom jag tyckte så mycket om den var jag tvungen att laga den hemma.

Vegetarisk och matig sallad

Den här matiga salladen går utmärkt att serveras precis som den är och blir då helt vegetarisk. Vill man ha något till är det gott med färdigskivad rostbiff eller en lågtempad lammstek som man gör själv.

Den är också bra att ta med sig ut när man ska på picknick eller vill ha en god och vegetarisk lunch på jobbet. Ska man ha buffé kan man göra en extra stor omgång och servera från en stor skål. Även då är lammsteken fin att skiva upp och ha upplagt intill.

Gulbetssallad med getost, pinjenötter, quinoa och honungsvinägrett

För: 4 personer

Gulbetssallad med getost, pinjenötter och röd quinoa

Gulbetssallad:

1 kg gulbetor
3 dl röd quinoa
50g pinjenötter
1 burk kikärtor
1 burk kidneybönor
200g getost
1 kruka krispsallad

Vinägrett:

2 msk flytande honung
2 msk skånsk senap
2 msk äppelcidervinäger
3 msk extra virgin olivolja
salt, peppar

1. Skala gulbetorna och dela dem till mindre bitar. Koka i saltat vatten till de mjuknat.

2. Koka quinoan med buljong enligt anvisningen på förpackningen.

3. Rosta på pinjenötterna i en torr panna så de får lite färg.

4. Skölj kikärtor och kidneybönor. Blanda med smulad getost och trasad krispsallad samt gulbetor och quinoa. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och vänd ihop den med salladen. Servera med rostbiff eller lågtempat lamm.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.