Ärtsoppa på gula och gröna ärtor

Recept på hemmagjord ärtsoppa

Jag tycker att hemmagjord ärtsoppa är godast – som denna ärtsoppa på gula och gröna ärtor. Visst det tar det lite mer tid, men man slipper alla läskiga fettbitar och konsistensmedel och annat tjafs som kan finnas däri.

Lättlagat och gott

Har man tid ska man verkligen prova att göra egen ärtsoppa, för det är enkelt och den sköter sig själv. Det är egentligen bara tid för blötläggning och kokning som behövs. Självklart kan man öka värmen och koka ärtorna kortare tid, men man får en finare och krämigare soppa om den får koka länge på svag värme. Blötlägg ärtorna i cirka 10-12 timmar och koka dem sedan i cirka två timmar. Dra hellre ner värmen och sjud dem på låg värme lite längre än tvärt om, då behålls mer näringsämnen och ärtorna kokar inte sönder lika lätt.

Till torsdagens pannkakor

Ärtsoppa behöver inte bara innehålla ärtor och fläsk, prova med annat – som i denna med salami och morot. Skippa salamin så blir den helt vegetarisk. Kul är att den här är både gul och grön. Här hittar du goda recept på pannkakor.

Ärtsoppa på gula och gröna ärtor

För: 8 personer

Ärtsoppa på gula och gröna ärtor

4 dl torkade, gula ärtor
4 dl torkade, gröna ärtor
1 l vatten
1 gul lök
1 msk äppelcidervinäger
1 msk grönsaksfond
salt, peppar, timjan, oregano
1 msk majsstärkelse
2 morötter
100g påläggs-pepparsalami*

1. Lägg ärtorna i blöt i ca 12 timmar med lite salt. Byt gärna vattnet en gång under tiden.

2. Skölj ärtorna och häll ner i en kastrull med 1 liter vatten, 1 tsk salt och hackad gul lök. Låt vattnet koka upp och sänk sedan värmen så att det knappt sjuder. Låt stå under lock cirka 2 timmar. Rör om då och då och skumma bort slagg och skal med en stor sked med jämna mellanrum.

3. Rör i vinäger, grönsaksfond och kryddor i soppan. Rör ut majsmjölet i kallt vatten. Ha ner skivade morötter och majsmjölet i soppan. Låt stå och puttra ytterligare 10 minuter på svag värme.

4. Strimla upp salamin och ha i (skippa salamin så blir receptet veganskt/vegetariskt). Servera med skånsk senap.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.