Hallondessert med mandel, flingsalt och vit chokladmousse

Festlig dessert till festen

Jag är inte mycket för desserter utan äter hellre två förrätter istället. Jag varken lagar eller äter desserter särskilt ofta. Dock kan ju nyårsdesserten ses som el grande finale under nyårsaftonskvällen, och enligt många finns det knappt något bättre sätt att avsluta en trevligt trerätters middag på. Eftersom jag inte är någon dessert-människa gör jag inte gör desserter för min egen skull utan snarare för att gästerna ska bli lyckliga. Utan en dessert blir det ju knappast heller en trerätters…

Denna festliga hallondessert med mandel, flingsalt och vit chokladmousse må se lyxig och avancerad ut, men den är faktiskt enklare än man kan tro att svänga ihop. Mycket av detaljerna är nämligen färdiga varor man köper i butik.

Enkel festdessert

Den vita chokladmoussen gör man själv av tre ingredienser. Är man bekväm kan man faktiskt köpa färdigt pulver och röra ihop. Hallonsåsen gör man av frysta hallon och mousserande vin. Till detta kanderar man mandlar med sirap och lite flingsalt. Allt detta kan man göra i förväg!

Köpe-grejerna i receptet är hallonsorbet, sockerkaka, färska hallon och minimaränger. Vill man imponera på gästerna kan man förstås göra minimaränger, sockerkaka och hallonsorbet själv, om man så vill. Dock är det smidigt att ha så mycket färdigt som möjligt och trots det kunna fixa en fin dessert. Servera gärna desserten med mousserande vin till.

» Här hittar du fler dessertrecept

Hallondessert med mandel, flingsalt och vit chokladmousse

Hallondessert med mandel, flingsalt och vit chokladmousse

För: 4 personer

Vit chokladmousse:

100g vit choklad
1 ägg
1 dl vispgrädde

Hallonsås:

frysta hallon
0,5 dl cava eller annat mousserande vin

Kanderad, salt mandel:

0,5 dl sötmandel
0,5 dl ljus sirap
0,5 tsk flingsalt

Övrigt:

4 skopor hallonsorbet
8 skivor sockerkaka
1 ask färska hallon
1 dl minimaränger
citronmeliss

  • Bryt den vita chokladen till mindre bitar och smält dem i ett vattenbad. Vispa grädden tjock i en bunke och vispa ägget i en annan. Häll ner den smälta, svalnade chokladen i ägget under fortsatt vispning. Vänd försiktigt ner grädden. Ställ kallt till den stelnat.
  • Ha ner frysta hallon och cava i en kastrull och låt det puttra ihop så att hallonen löser upp sig. Kör slätt med en mixerstav.
  • Hacka mandel och ha ner i en kastrull tillsammans med sirap. Låt sirapen koka ihop med nötterna under någon minut och häll sedan av nötterna på ett bakplåtspapper. Sprid ut och separera nötterna det så mycket som möjligt och strössla över havssalt. Stelnar nötterna till en kaka är det bara att hacka upp med en kniv när det svalnat.
  • Skeda ut hallonsåsen på tallrikarna. Skär sockerkakan till centimetertjocka skivor och skär ut 4-5 centimeters stora rundlar med en stansring/utstickare. Fördela ut sockerkaksrundlarna på talltiken. Klicka på en skopa vit chokladmousse på den ena och en klick hallonsorbet på den andra. Blöt skeden med varmt vatten när du skär ut sorbeten så går det lättare. Strössla ut de kanderade nötterna. Fördela ut färska hallon, minimaränger och några kvistar citronmeliss.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.