Hallongrottor

Världens enklaste lilla kaka

Hallongrottor – världens enklaste lilla kaka. Ja, det tycker faktiskt till och med jag som aldrig bakar. Jag brukar å andra sidan tycka att allt som görs med bakpulver är enkelt eftersom det slipper jäsa. Då går det fort och man slipper hålla på och kontrollera temperatur.

Dessa hallongrottor är superenkla att baka och har ett litet knep som gör dem ännu lite enklare och kladdfria – de görs nämligen med sylt på kläm-flaska. Jag kan ärligt talat inte ta kredd för denna idé, för det är helt och hållet min mammas idé. Om jag gillar bekväma recept så är det inget mot vad hon gör. Eftersom sylten trycks ut en squeeze-flaska är man slipper klicka i sylten ur en burk med sked. Det här är alltså inget man paketerar om utan sylt som säljs färdig på flaska – ofta anpassad för att den ska vara enkel att klicka ut på pannkakor och annat.

Till kalas och fika

Hallongrottor påminner lite om muffins och är enkelt att göra mycket av. Dessa passar utmärkt att svänga ihop när man ska ha kalas eller fika. Vill man variera dessa till jul kan man blanda lite kanel eller saffran med sylten. Man naturligtvis också variera hallonsylten med exempelvis drottningsylt eller jordgubbssylt – eller någon annan sylt man tycker om, exempelvis hjortronsylt. Av receptet nedan får man cirka 20-25 stycken hallongrottor beroende på hur stora formar man använder. Jag föredrar så små som möjligt eftersom det är trevligare att äta.

» Här hittar du fler recept på julkakor och julgodis

Hallongrottor

Hallongrottor

Ca 20-25 stycken

200g smör
1,5 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
hallonsylt på sprutflaska

  • Rör ihop smör med florsocker. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
  • Arbeta hastigt ihop ingredienserna till en deg. Forma degen till en rulle och skär 20-25 bitar.
  • Rulla bitarna till kulor och lägg ner i små pappersformar för kakor. Platta till dem lite och tryck en fördjupning med fingret i varje degkula.
  • Spritsa i lite hallonsylt, 0,5-1 tsk, i varje grop.
  • Grädda i 200°C på över- och undervärme i ca 15 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.
  • Hallongrottor

    Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

    Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.