Grillad oxfilé med hallonmarinad

Gott till det grillade köttet

Det är kanske inte svårt att lista ut att en av mina favoritsysslor på sommaren är att grilla. Att hänga vid grillen är både avslappnande och socialt. Dessutom är det ett utmärkt sätt att ta tillvara på de fina sommarkvällarna. Jag menar, vem vill stänga in sig inomhus när solen skiner. Särskilt när den svenska sommaren är så kort och underbar.

Hallon, vitlök, chiliNu när det har kommit bär på buskarna passar det finfint att ha ner bären i marinaden som köttet får götta sig med. Det blir ju supergott! Kött som marineras med något syrligt blir dessutom mört och fint. Man kan exempelvis marinera i saften från citrusfrukter, syrliga frukter eller bär, vinäger, vin eller yoghurt.

Att köttet blir så mört beror på att syran fungerar ungefär som en tillagningsprocess som i sin tur bryter ner köttets fibrer och gör dem porösare. Av den orsaken marinerar många sitt kött med citron och lime eller kiwi. Något syrligt till köttet gör det naturligtvis också gott.

Marinad med hallon

Men varför inte använda hallon i marinaden? Hallon har många i sin trädgård, så mer närodlad marinad får man nästan leta efter. Självklart kan du använda denna hallonmarinad till vilket kött som helst – inte bara till oxfilé eller rostas som jag tipsar om nedan. Varför inte prova till flankstek eller till en fin bit fläskkarré? Rör ihop ingredienserna och låt köttet ligga i marinaden ett par timmar under dagen i kylen. Ta fram köttet en timme innan tillagning så det hinner komma upp i temperatur. Detta gör man för att köttet ska få en jämnare temperaturökning, inte trycka ur sig all vätska, samt att om man steket i en stekpanna – för att stekpannan inte ska kallna och tappa i temperatur.

Självklart behöver du inte skära köttet till bitar innan det marineras – det går lika bra att marinera en hel bit som man skär efter tillagning (efter att köttet fått vila efter tillagningen förstås). Pensla gärna med marinaden under tillagningen så blir det gott och smakrikt.

» Här hittar du fler goda recept på marinad, rub och glaze

Grillad oxfilé med hallonmarinad Grillad oxfilé med hallonmarinad

1 dl färska hallon
2 msk balsamvinäger
1 tsk balsamico
1 tsk soja
1 tsk liquid smoke
3 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor
salt, peppar
800g oxfilé eller rostas

Krossa hallonen med en mortel och rör ihop med de övriga ingredienserna. Skiva upp köttet i lagom stora bitar – eller marinera det i hel bit. Ha ner köttet och marinaden i en påse. Stäng påsen och massera köttet så allt blandas. Låt ligga ett par timmar innan grillning. Förvara i kylen om du ska marinera en längre tid. Ta fram köttet i god tid så det hinner komma upp i temperatur.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.