Halloumi lindad i svartvinbärsblad

Recept med ätbara blad

Jamen då vi fortsätter vi väl på ogräs- och bladtemat. Vi är ju ändå mitt uppe i sommaren och naturen är fylld med godsaker att äta. Ja, jag tjatar ju om att det kastas mycket i onödan, men jag tycker även mycket inte äts på grund av okunskap. Folk inte känner helt enkelt inte till att det går. Ta svartavinbärsblad som exempel…

Visst kan man äta vinbärsblad

Har du någon gång ryckt ett blad från en svartvinbärsbuske har du kanske känt att det doftar svarta vinbär även om bladet. Vinbärsblad går utmärkt att äta och har även en mycket god smak av vinbär. Ju större bladen blir desto träigare och hårdare blir bladen vilket gör att de lämpar sig bäst att strimlas eller tillagas på något vis – exempelvis frästa i smör eller lätt förvällda. De är goda att ha i en sallad i mindre bitar och adderar en härlig smak av svarta vinbär.

Vinbärsbladslindad halloumiVinbärsbladslindad halloumi

Det här receptet är inspirerat av klassiska vinbladsdolmar. Dock hade jag inte tillgång till vinblad, eller ris. Istället lindades vinbärsblad från svarta vinbär runt tärningar av halloumi som sedan stektes i panna. Vad oväntat gott det blev! Vi hade det som del i en plockmiddag, men det går precis lika bra att servera till fördrinken. Från och med nu ska de här fiffiga små tilltuggen serveras varje sommar som ett stående inslag. Yum!

» Här hittar du fler recept med ätbara växter

Halloumi lindad i svartvinbärsblad

För: 4 personer (16 bitar)

Vinbärsbladslindad halloumi

200g halloumi
8 stora svartvinbärsblad
8 tandpetare
salt

1. Dela halloumin mitt itu till två stora plattor. Skär varje platta till åtta tärningar.

2. Skölj vinbärsbladen och dela dem mitt itu genom att skära bort mittpinnen av bladet. Skär bort yttre sidorna på varje bladhalva så att man bara får en remsa. Rulla in halloumibiten i bladremsan och fäst med en halv tandpetare.

3. Stek gyllenbruna i smör. Smaka av med en nypa salt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.