Halloumi med nudelsallad, jordnötter och sweet chili

Halloumi eller Eldost

Jag skulle inte vilja påstå att det är ofta jag äter halloumi. Det kan hända ibland att det slinker in några skivor halloumi på grillen under sommaren, men i övrigt är det ofta det händer. Med tanke på att man på Cypern ger mest antibiotika till djuren inom hela EU är det kanske inte heller något man vill uppmuntra allt för mycket.

I januari i år (2019) blev det klart att den officiella svenska varianten av halloumi kommer att heta Eldost. Med tanke på att namnet halloumi är varumärkesskyddat innebär det att äkta halloumi endast får tillverkas på Cypern samt med mjölk från ön. Cypern har också en pågående process om att ursprungsskydda Halloumi inom EU, precis på samma vis som exempelvis Parmigiano Reggiano eller Svecia. Eldost är alltså det svenska namnet osten har fått och får användas på ostar ystade enligt halloumiprincipen. Läs mer om nyheten hos Land.

Äggnudlar, glasnudlar, bönnudlar och risnudlar

När man vill äta köttfritt

Huruvida man vill använda halloumi eller eldost till denna rätt får man helt enkelt avgöra själv. Det jag gillar med denna middagsrätt bestående av halloumi med nudelsallad, jordnötter och sweet chili är att den passar fint när man vill äta köttfritt. Eftersom osten görs av mejeri blir denna rätt således lakto-vegetarisk. Då den görs med glasnudlar är den således också glutenfri eftersom glasnudlar som bekant görs av mjöl från mungbönor.

God och enkel fredagsmat

Det här är för mig en sån där typisk fredagsrätt som passar fint att mumsa på framför tv:n. Vill man hellre ha kött till kan man byta hammoumin mot exempelvis räkor, flankstek eller fläskkött. Eller varför inte svänga ihop ett par köttfärsspett till nudlarna?

» Här hittar recept på goda fredagsrätter

Halloumi med nudelsallad, jordnötter och sweet chili

Halloumi med nudelsallad, jordnötter och sweet chili

För: 4 personer

1 broccolihuvud (250g)
2 morötter
300g glasnudlar
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
65g sockerärtor
2 msk sesamolja
salt, peppar

Tillbehör:

250g halloumi
10 blad mynta
1 dl salta jordnötter
1 röd chilifrukt
2 salladslökar
sweet chilisås

  • Skär broccolin till mindre träd. Skala broccoli-stammen och skär bort den träiga delen längst ner. Skär stammen till stavar. Koka upp saltat och pepprat vatten och ha ner broccolin. Låt den sjuda i 5 minuter och slå sedan av vattnet.
  • Gnugga morötterna rena och skär dem till remsor med hjälp av en osthyvel eller potatisskalare. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i glasnudlarna och morotsremsorna och låt dem ligga i det varma vattnet i 5 minuter. Slå av vattnet och skölj sedan morötter och nudlar i kallt vatten.
  • Kärna ut och strimla paprikan. Snoppa och strimla sockerärtorna på längden. Blanda grönsakerna med nudlarna, sesamolja, salt och peppar.
  • Vik isär halloumin och skär av den i viket så du får två hälften så tjocka plattor. Hetta upp en stekpanna och stek så det blir fin yta på båda sidor. Låt halloumin svalna en aning och skär sedan plattorna till remsor på längden – luta gärna kniven lite i sidled när du skär så blir remsorna ännu snyggare.
  • Servera med blad av färsk mynta, hackade jordnötter, skivad röd chili och salladslök samt och sweet chilisås.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.