Halloumiburgare med klyftpotatis

Goda fredagsburgare med halloumi

Variera fredagens burgare med dessa halloumiburgare med klyftpotatis. Själva burgaren fyller jag med en skiva halloumi som jag steker – eller på sommaren då jag grillar halloumin. Halloumin samsas med en skiva tomat, hackad lök, skivad chili i rött och grönt samt strimlad mynta. För tillfället äter vi skivad grön chili till det mesta. Det är så himla gott!

Denna burgare behöver heller ingen avancerad sås utan jag tar bara en klick naturell creme fraiche. Saknar man lite smak man man blanda den med persillade. Jag älskar ju lök och tar även rostad lök samt ett blad romansallad till det hela. Tillsammans med de ugnslagade potatisklyftorna blir det en himla god fredagsmiddag som heter duga.

Halloumi och Eldost

Halloumin viker jag upp på mitten och skär av i viket så du får två plattor. Halloumi är ju som bekant ihopvikt när man köper den. Stek eller grilla tills den mjuknat och fått fin yta. Äter ni två burgare var som i receptet är ett tips att värma halloumin till den andra burgaren innan den serveras – då blir den godast. Idag finns för övrigt också runda halloumibitar som säljs som halloumiburgare. Kan du få tag i det är det bara att köra med dessa.

Kan du få tag i den svenska motsvarigheten till halloumi? Ännu bättre! Den svenska motsvarigheten till halloumi heter Eldost. Halloumi, som kommer från Cypern ska man kanske tänka till en extra gång innan man väljer. Cypern är nämligen ett av de länder i Europa som ger mest antibiotika till sina djur. Därför är det smartare att välja svenskt. De hamburgerbröd som vi kör stenhårt på just nu är brioche hamburgerbröd från Garant. De är så himla goda och fluffiga.

» Här hittar du fler recept på goda burgare

Halloumiburgare med klyftpotatis

Halloumiburgare med klyftpotatis

För: 4 personer (2 burgare per person)

Potatisklyftor:

800g fast potatis
salt, peppar, grillkrydda

Halloumiburgare:

2 tomater
1 gul lök
1 grön chili
1 röd chili
0,5 dl färsk, strimlad mynta
4 bitar halloumi (4 x 200g)
8 brioche hamburgerbröd
romansallad
2 dl creme fraiche
1,5 dl rostad lök

  • Gnugga potatisarna rena och skär dem till klyftor (cirka 6 klyftor per potatis brukar vara en bra storlek). Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och rada upp potatisklyftorna. Salta, peppra och pudra över grillkrydda. Ställ in på över- och undervärme i 40-45 minuter på 225°C.
  • Skiva tomaterna och finhacka gul lök. Skiva chilifrukterna och strimla myntan.
  • Vik upp halloumin på mitten och skär av i viket så du får två plattor. Stek eller grilla tills den mjuknat och fått fin yta. Äter ni två burgare var som i receptet är ett tips att värma halloumin till den andra burgaren innan den serveras – då blir den godast.
  • Lägg ett salladsblad på varje bröd. Klicka på creme fraiche, strössla över mynta och lägg på en tomatskiva. Lägg på den grillade halloumi-skivan och toppa med hackad gul lök, rostad lök och chili. Servera med potatisklyftorna.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.