Halloumistroganoff med svartkål och kikärtor

Stroganoff med halloumi

Alla andra gjorde halloumistroganoff. Alltså var jag också tvungen att prova för att se vad allt snack handlade om. Halloumistroganoff är helt enkelt en korvstroganoff där man byter ut falukorven mot halloumi. Varför? Därför att fler och fler vill äta köttfritt emellanåt. Halloumi har lite liknande konsistens som falukorv, så varför inte? Byter man köttet bli således stroganoffen lakto-vegetarisk eftersom den innehåller ost och grädde.

Den som ändå vill vill ha sitt animaliska protein i stroganoffen kan kolla in alla recept här, exempelvis med klassikern falukorv, eller med kyckling!

Jag använde mig av en stor och en liten bit halloumi eftersom jag tyckte det blev lagom mycket. Det har nämligen dykt upp mindre förpackningar med halloumi som är på 150 gram. Vill man ha mer tar man två normalstora förpackningar halloumi på 250 gram. Jag stannade dock inte bara vid halloumi – jag vill ha i mer!

Matig och mättande stroganoff

Jag har sagt det förr, men jag tycker att stroganoff i sitt originalutförande är lite tråkigt. Det är ju i stort sett bara lök, grädde, tomatpuré och protein. Jag brukar också alltid ha i röd paprika – den strimlade på burk som säljs under namnet paprikasallad är allra enklast och går snabbast att använda, men självklart går det precis lika bra med färsk paprika.

Madeleine LandleyHur som helst ville jag ha i lite med nyttigheter så jag hade även i smörstekt svartkål och kikärtor. Det gör halloumistroganoffen både matigare, mer näringsrik och helt enkelt mycket godare. Denna halloumistroganoff med svartkål och kikärtor blir en riktigt härlig färgbomb, och det gillar jag. Mat ska trots allt också se aptitlig ut. Jag serverar det hela med kokt ris, men det går naturligtvis lika bra med kokt potatis, quinoa (passar fint om du äter low carb, gi eller LCHF), couscous, pasta, eller det man är sugen på. Observera att pasta och couscous ej är glutenfritt.

Det här med koktider…

På tal om det här med koktider lagar många sönder både potatis, ris och pasta genom att koka den alldeles för länge. Man får naturligtvis göra som man vill, men på den risförpackning jag använder står det att man ska koka riset i dubbla mängden vatten i 18 minuter…. 18 minuter! Det är ju helt galet! För lite jasminris? Kokar jag 3 deciliter ris brukar jag ta 5 deciliter vatten och se till att det knappt puttrar i 11 minuter (kokar jag 4 deciliter tar jag 6 deciliter vatten). Är riset fortfarande lite för fuktigt efter 11 minuter lyfter jag av kastrullen från plattan och tar bort locket så den sista vätskan får avdunsta. Det blir lika bra varje gång – riset blir perfekt utan att bli trasigt och sönderkokt. Det är som sagt också viktigt att det knappt puttrar. Kokar det för häftigt kokar riset garanterat sönder.

Jag hade en kommentar här i bloggen nyligen där en besökare undrade vad jag använde för potatis som bara behövde koka i 10-15 minuter. Han kokade sin i minst 25 minuter. Jag passade på att fråga min käre vän Anette Rosvall, som också är kokboksförfattarinna, vad hon tyckte om koktid på potatis – kokade jag fört kort? Anette vurmar också för riktig mat och att inte hålla på och trixa. Det visade sig att hon höll med mig. Koktiderna är alldeles för långa och många kokar sönder sin potatis tills det blir en trasig, smaklös och näringsfattig klump.

Det gör mig nästan lite ledsen i ögat att prima råvaror misshandlas på detta vis. Inte heller bara potatis, ris och pasta – många grönsaker lagar folk tills de är helt sladdriga och tråkiga. Exempelvis broccoli och morot. Man vill ha spänst kvar i råvaran och nästan lite kärna. Smaken ska inte vara utkokt i vattnet. Det är ju därför italienarna använder sitt av begreppet ”al dente”. Fler borde lyssna på italienarna och prova att dra av en eller ett par minuter på koktiderna. Det kommer garanterat att göra succé. Men som vanligt, ni gör ju som ni själva vill medan jag finns här för att inspirera och utmana er ;)

» Här hittar du fler goda köttfria recept

Halloumistroganoff med svartkål och kikärtor

För: 4 personer

Halloumistroganoff med svartkål och kikärtor

100g svartkål
1 stor gul lök
250 + 150g halloumi
1/2 burk paprikasallad eller 1 röd paprika
1 dl tomatpuré
3 msk dijonsenap
4-5 dl vispgrädde
salt, peppar
1 tetra/burk kokta kikärtor

Tillbehör:

3 dl jasminris
sallad, tomat, gurka + äppelcidervinäger

  • Ansa bort den träiga stammen från svartkålen och skär bladen till centimeter-breda remsor. Smält smör i en stekpanna och ha ner svartkålen. Låt den mjukna på låg temperatur. Salta ett varv och ös över svartkålen i en skål.
  • Grovhacka löken och stek den på medeltemperatur i en stekpanna. Ös över i en skål.
  • Skär halloumin till stänger och stek den i en riktigt varm stekpanna så den får yta runt om. Sänk temperaturen och ös tillbaka löken. Ha ner den strimlade paprikan och klicka i tomatpuré, dijonsenap och slå på grädden. Smaka av med malen svartpeppar och eventuellt salt om det behövs – tänk på att halloumi är rätt salt.
  • Ha ner sköljda kikärtor och svartkålen och låt det värmas någon minut. Servera med kokt ris och en sallad. Vill du ha lite crunch till det hela? Sväng ihop en burk med saltrostade frön och serverar till. Förvara den i kylen så håller den länge.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.