Halloumistroganoff

Köttfri stroganoff

Nu är det dags för ett superenkelt recept, nämligen ett recept på halloumistroganoff. Halloumistroganoff är precis som det låter en stroganoff som görs med halloumiost istället för falukorv eller biff. Tack vare att man byter ut köttet blir det en köttfri middagsrätt som passar fint att servera med ris eller kokt potatis (pasta blir lite för likt halloumi i konsistensen). Denna stroganoff görs ju både med ost och grädde vilket gör den lakto-vegetarisk. Äter man LCHF eller försöker hålla nere intaget av snabba kolhydrater passar den också fint. Då kan man istället servera den med quinoa eller en sallad. Serverar du stroganoffen som den är men något av dessa tillbehör är rätten helt glutenfri.

SkålarVisste du förresten att halloumi är ett registrerat varumärke vilket innebär att halloumiosten bara får komma från Cypern? Värt att tänka på är att Cypern är ett av de länder inom EU som ger mest antibiotika till sina djur. Användningen av antibiotika ger till slut antibiotikaresistenta bakterier vilket i slutänden gör att sjukdomarna inte längre går att bota. Detta gäller inte bara för djur utan även för oss människor. Tänk därför efter en extra gång innan du väljer produkter från andra länder – framför allt när det kommer till transporter, djurhållning och användning av antibiotika.

Från Sverige

I Sverige har man den lägsta antibiotikaanvändningen till djur inom EU. Svenska mjölkkor är faktiskt bland de friskaste i världen och Sverige är ett framgångsland när det gäller att förebygga djursjukdomar. Av den anledningen har vi så låg antibiotikaanvändning – antibiotikan ges inte i förebyggande syfte utan bara i de fall sjuren faktiskt blir sjuka.

Madeleine Landley odlarEftersom halloumi är ett registrerat varumärke får denna ost inte heta halloumi om den görs någon annanstans. Men, det finns faktiskt en svensk motsvarighet till halloumi som har det lite märkliga namnet Eldost (knarrost hade väl varit bättre?). Detta namn är varumärkesksyddat av Sveriges Gårdsmejerier och innebär att Eldosten måste göras av svensk mjölk från ko, get, får eller buffel. Den finns att hitta i vissa utvalda delikatessbutiker och bland annat Ängsholmens Gårdsmejeri i Harbo som jag besökte för ett par år sedan gör den.

Eldoststroganoff

Rent logiskt skulle ju detta recept kunna heta Eldoststroganoff istället eftersom jag tycker att man ska välja den svenska halloumi-osten. Men då hade ju knappast något hittat detta recept. Eldosten är ju ännu ett så nytt begrepp som kanske behöver lite hjälp på traven. Jag hoppas i alla fall att fler ska börja tillverka Eldosten och att den ska bli lättare att hitta i butik. Vår hälsa och vårt klimat är viktiga saker att tänka på, så med små medel kan vi alla göra bättre val.

Vad ska man då tänka på när man göra detta recept? Inte så mycket faktiskt. Det är enkelt att laga och kräver inte särskilt många ingredienser. Jag använder även röd pesto med soltorkade tomater i min stroganoff eftersom jag tycker det smakar gott och adderar lite syra. Jag brukar också ta paprika på burk eftersom man inte behöver anpassa sig till en viss säsong. Det är också alltid smidigt att ha en burk så kallad paprikasallad i skafferiet så slipper man alltid springa till butiken och köpa färsk. Just till grytor och gratänger är paprikasalladen så användbar. Den ersätter dock inte paprikan i rätter där den behöver vara färsk eftersom den är mjuk och inlagd i en lag. Vill man variera denna halloumistroganoff kan man byta grädden mot creme fraiche. Gillar man inte dijonsenap kan man ta vanlig senap. Dock adderar dijonsenapen en fin liten udd till det hela.

» Här hittar du fler recept på god vardagsmat

Halloumistroganoff

Halloumistroganoff

För: 4 personer

1 stor gul lök
400g halloumi (2 paket)
1/2 burk paprikasallad eller 1 röd paprika
1 dl tomatpuré
2 msk röd pesto med soltorkade tomater
3 msk dijonsenap
4-5 dl vispgrädde
salt, peppar

  • Grovhacka löken och stek den på medeltemperatur i en stekpanna. Ös över i en skål.
  • Skär halloumin till stänger och stek den i en riktigt varm stekpanna så den får yta runt om. Sänk temperaturen på stekpannan och ös tillbaka löken med osten. Ha ner den strimlade paprikan. Använder du färsk paprika behöver den stekas ett tag för att mjukna.
  • Klicka i tomatpuré, dijonsenap, röd pesto och slå på grädden. Smaka av med malen svartpeppar och eventuellt salt om det behövs – tänk på att halloumi är rätt salt.
  • Servera med kokt ris, potatis, linser eller quinoa.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.