Halloweengryta med pumpa och svart pasta

Gryta till halloween

Halloween är en högtid som mer och mer har blivit integrerad i våra svenska traditioner. Tidigare var allhelgonahelgen det stora, men idag är Halloween minst lika populärt att uppmärksamma. Kanske desto mer i de yngre generationerna? En gång i tiden brukade vi fira Halloween i min familj. Firade är å andra sidan kanske inte rätt ord, för det handlade mer om att umgås och klä ut sig. Mina föräldrar brukade bjuda ut folk till landstället, pynta med spindlar, spindelnät och spöken, laga läskig mat och klä ut sig. I tonåren brukade jag och mina vänner också spöka ut oss och sticka på någon fest.

PumpaIdag roas jag desto mer av pumporna som hör Halloween till. Traditionen med pumporna kommer ju egentligen från tiden då man gröpte ut rovor, så kallade Jack-o’-lanterns, för att skrämma bort onda väsen. Lyktorna fick sitt namn för att de representerade smeden Jack som irrade runt på jorden. Han var för ond för att komma till himlen men hade lurat djävulen så han heller inte kom helvetet. För att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit. Idag är det istället urgröpta pumpor man använder, men för egen del plockar jag fram den har Jack-o’-lantern jag i keramik och stoppar istället pumpan i munnen.

Vad kan man laga av pumpa?

Pumpa i maten är en av mina favoriter när det kommer till råvaror som är i säsong på hösten. De brukar inte vara så dyra och de ger mycket mat. Pumpa är en utmärkt bas i allt ifrån grytor, soppor och gratänger, till desserter och att rosta i ugnen istället för rotsaker. Denna sommar har jag odlat en pumpasort som heter Ambar och som har grönt skal. Det är ändå rätt roligt hur många pumpasorter det finns och att alla går att äta. De små prydnadspumporna är snarare framtagna för att vara små och gulliga, så de är inte så delikata som de stora sorterna.

De vanligaste pumporna som folk äter är muscat och butternut. Muscat-pumpan påminner om den vanliga, orange halloweenpumpan, men är plattare, mer grå-orange och har djupa fåror. Butternut i sin tur, som egentligen är en typ av squash, är ljust orange och avlång. Lite som en batong. Denna brukar man kunna få tag i året runt tack vare import och växthus.

Madeleine Landley med grön pumpa

Kan man äta halloweenpumpa?

Jag använder oftast halloweenpumpan i matlagningen. Den med vältränade smaklökar kan säkert känna skillnad på de olika pumpasorterna, men jag tycker att de är relativt likvärdiga.

Av de tre är butternut minst söt och neutral och mest like squash i smaken. Muscatpumpa och halloweenpumpa är ganska lika i smaken, men halloweenpumpan har en lite sötare nyans och är oftast billigast.

I denna halloweengryta med pumpa och svart pasta har jag använt halloweenpumpa, men man kan ta vilken sort man vill. För att göra det hela lite ”läskigt” innehåller den också svart pasta. Kolla också in detta recept på svart pasta med soltorkade tomater, paprika och fetaost – om du gillar grejen med svart pasta till halloween. Grytan är vegetarisk och serveras med kokt ris och rostad lök. Steker du grönsakerna i veganskt smör eller olja blir receptet helt veganskt.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Halloweengryta med pumpa och svart pasta

För: 6 personer

Halloweengryta med pumpa och svart pasta

500g + 300g halloweenpumpa, exklusive skal
8 dl vatten
1 tsk salt
75g svart pasta
1 röd paprika
1 zucchini (ca 300g)
15 cm purjolök
salt, peppar
1 tsk vardera av malen spiskummin, malen koriander, rökt paprikapulver
1-2 msk äppelcidervinäger
1 tsk srirachasås

Tillbehör:

4 dl ris
rostad lök

  • Skala, kärna ut och hacka pumpan till mindre bitar. Ha ner 500 gram pumpa i en gryta tillsammans med 8 dl vatten och salt. Koka i 10 minuter och kör det sedan slätt med en mixerstav.
  • Kärna ur och strimla paprika. Kvarta zucchinin och strimla purjolöken. Stek paprika och zucchini i smör så de får lite yta. Ha ner purjolöken på slutet och låt den stekas någon minut. Ös över i grytan med den mixade pumpan. Ha ner resten av den hackade pumpan i grytan.
  • Bryt pasta-stråna till lite kortare bitar och koka pastan enligt anvisningen på förpackningen – men dra av 3 minuter på koktiden. Slå bort vattnet och ha ner pastan i grytan.
  • Rör i alla kryddorna och låt grytan småputtra under lock i 20 minuter. Smaka av med äppelcidervinäger, srirachasås och mer salt om det behövs. Servera med kokt ris och rostad lök.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.