Svart halloweenpasta med fetaost, soltorkade tomater och creme fraiche

Enkel mat till Halloween

Till Halloween kan man laga läskig mat och komma undan med det. Ja, nästan i alla fall. Eller åtminstone mat som ser otäck ut. Varför inte prova en svart halloweenpasta med fetaost, soltorkade tomater och creme fraiche? Denna vegetariska pasta är enkel att svänga ihop och görs med svart pasta. Eftersom pastan jag använder görs utan ägg blir rätten lakto-vegetarisk. Den innehåller ju nämligen både creme fraiche och fetaost.

Svart pasta som färgats med bläckfiskbläck kan man köpa i butik, oftast som spagetti eller tagliatelle. Klicka på länken så ser du vilken typ av svart pasta jag använder. Tar du laktosfri creme fraiche och laktosfri fetaost så blir hela rätten laktosfri.

Recept på halloweenpasta

Jag kan tycka att mat som ser för äcklig ut inte alls är lockande. Visst kan det vara kul när maten liknar något annat, men för mig går gränsen vid denna svarta pasta. Det ger en häftig känsla att äta svart pasta och tillsammans med den goda och smakrika såsen blir det hur bra som helst. Servera gärna detta recept på halloweenpasta med saltrostade frön samt hemmagjorda vitlöksbröd.

» Här hittar du fler recept som passar till halloween

Svart halloweenpasta med fetaost, soltorkade tomater och creme fraiche Svart halloweenpasta med fetaost, soltorkade tomater och creme fraiche

För: 4 personer

8 färska champinjoner (cirka 300-350g)
1 stor gul lök
rapsolja, smör eller olja från de soltorkade tomaterna
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
1 röd paprika eller 1 burk paprikasallad (á 350g)
6 bitar soltorkade tomater i olja
4 dl creme fraiche
150g fetaost
salt, peppar, oregano
500g svart pasta

  • Dela champinjonerna på mitten och skiva dem. Ha ner champinjonerna i en torr stekpanna och stek tills de fått fin färg och vätskan i svampen börjat minska. Hacka gul lök och finhacka vitlöken. Ha ner den gula löken med svampen och låt den mjukna på medelvärme. Ha ner lite fett i pannan – olja från de soltorkade tomaterna gör det extra gott. Ha ner vitlöken när löken börjat bli genomskinlig och låt den stekas med en minut.
  • Kärna ur och strimla paprikan eller slå av vattnet om du använder paprikasallad på burk. Ha ner i stekpannan och stek några minuter. Strimla de soltorkade tomaterna och ha ner i pannan.
  • Rör i creme fraiche och smula i två tredjedelar av fetaosten – spara resten till att smula över den färdiga rätten. Smaka av allt med salt, peppar och oregano.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Servera pastan med såsen och gärna med färsk timjan eller basilika på toppen samt saltrostade frön. Hemmagjorda vitlöksbröd är också gott till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.