Hamburgare i pitabröd med feta, grillad paprika, lufttorkad skinka och röd coleslaw

Hemmagjorda hamburgare

I dag när vi åkte hem ifrån landet så åkte vi förbi McDonalds. Vi var både trötta och hungriga vilket gjorde att det var nära att vi svängde in och köpte en påse flott. Vi lyckades i alla fall hålla oss från frestelsen och bestämde oss istället för att göra egna hemmagjorda hamburgare.

Röd Coleslaw

Att göra egna hamburgare är faktiskt inte det minsta svårt. Dessa burgare är krämiga, smakrika och innehåller massor av goda nyanser. Roligt är också att den serveras med en rosa coleslawsallad. En coleslaw blir ju godast när den får stå ett par dagar innan man äter den, men eftersom grönsakerna i denna ångas så blir den ätklar på studs. Jag gör ofta coleslaw och experimenterar med olika sätt att göra den och att smaksätta den på – att ångkoka eller förvälla kålet snabbt har också visat sig bli det allra bästa viset.

Hamburgare i pitabröd med feta och grillad paprika

För: 4 personer

Hamburgare i pitabröd med feta, grillad paprika, lufttorkad skinka och röd coleslaw

Röd Coleslaw:

150g vitkål
1 rödbeta
1/2 rött äpple
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

Hamburgerbiffar:

1/2 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 ägg
600g köttfärs
1 msk skånsk senap
1 tsk sambal oelek
salt, peppar, timjan

Tillbehör till hamburgaren:

1 röd paprika
150g fetaost
4 pitabröd
4 skivor lufttorkad skinka
35g machésallad
4 saltgurkor

1. Finstrimla vitkålet och riv rödbetan på stora hålen på ett rivjärn. Ångkoka tillsammans i en ånginsats eller i ett durkslag ovanför kastrullen i ca 10-15 minuter. Riv äpplet och blanda sedan med kålet samt creme fraiche, vinäger och kryddor.

2. Finhacka vitlök och gul lök. Blanda med ägg, köttfärs, senap och sambal oelek. Krydda ordentligt och forma till biffar. Stek sedan i smör i stekpanna.

3. Kärna ur paprikan och dela till breda klyftor. Hetta upp en torr panna och lägg ut paprikaklyftorna. ROsta på till de börjar bli sotiga (och pipa) är det klart.

4. Skiva fetaosten till tunna remsor. Dela pitabröden och låt dem bli varma i stekpannan eller i micro. Fördela ut sallad, biffar, paprika, ost och skinka – som på en hamburgare. Servera med saltgurka samt senap, ketchup och fefferoni om så önskas.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.