Hamburgare med kapris och ansjovis

Hemmagjorda burgare med kapris och ansjovis

Hemmagjorda burgare till helgen är en favorit hos oss och lite av en klassiker – särskilt på sommaren och under hösten. Dessa hamburgare med kapris och ansjovis är smakrika och goda, just tack vare kaprisen och ansjovisen. En del kan rynka på näsan åt att ha ansjovis i burgaren, men det är otroligt underskattat och helt klart något som måste provas. Ja, gillar man inte ansjovis alls kanske man ska skippa den och bara ta kapris.

Jag har alltid ett par burkar ansjovis i kylen. De håller länge och passar i så mycket mer än bara en klassisk Janssons Frestelse. Just till köttfärs är det som sagt en riktigt bra smakkompis.

Grillade burgare

Hemmagjorda Pommes Frites i ugn

Hemmagjord hamburgerdressing med srirachasås

Till burgarna serverar jag en hemmagjord hamburgerdressing, något som både är godare än köpe-dressing – och så klart konserveringsfritt. Denna hamburgerdressing spetsar jag med lite srirachasås för hetta. Gillar man inte het mat hoppar man srirachasåsen och den gröna chilin. Förutom dressingen samsas också de goda biffarna med hackad lök, några blad romansallad (jag älskar sallad i burgarna för fräschörens skull), skivad tomat och grön chili samt grillsås och saltgurka. Testa också med de goda ugns-pommesen till. Dessa kan man dippa i senap eller någon sås man tycker om. Varför inte bearnaisesås?

» Här hittar du fler recept på goda burgare

Hamburgare med kapris och ansjovis

För: 4 personer

Hamburgare med kapris och ansjovis

Hamburgerbiffar:

1 vitlöksklyfta
1 liten burk ansjovis (50g)
0,5 dl kapris
0,5 dl ströbröd
800g nötfärs
salt, svartpeppar

Hamburgerdressing:

2 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
1 msk srirachasås
1 dl bostongurka
salt, peppar

Ugns-pommes:

800g avlång fast potatis
bakplåtspapper
salt

Tillbehör:

4 hamburgerbröd
1 gul lök eller silverlök
några blad romansallad
1 stor tomat
1 grön chili
grillsås
saltgurka

  • Finhackad vitlök och blanda med hackad ansjovis och hackad kapris samt ströbröd. Blanda hastigt med köttfärsen och smaka av med salt och peppar. Forma till 8 platta biffar. Förvara dem gärna stackade på varandra med en bit bakplåtspapper mellan fram till det är dags att grilla.
  • Rör ihop creme fraiche och tomatpuré med srirachasås, bostongurka, salt och peppar. Ställ hamburgerdressingen svalt.
  • Gnugga potatisen ren och skär till den till centimetertjocka skivor på längden. Skär sedan skivorna till centimeterbreda stavar. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och rada upp potatisstavarna. Salta och spraya smör eller ringla över lite olja. Rosta potatisen i 30-40 minuter i 225°C på över- och undervärme.
  • Grilla eller stek biffarna och servera dem i hamburgerbröd med finhackad lök, skivad tomat och grön chili samt grillsås och saltgurka.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.