Kycklingburgare med kyckling och fläskkött

Perfekt för den som tränar

Den här rätten kom till under en av min och sambons mindre intensiva träningsperioder. Jag var väldigt sugen på hamburgare men äter helt inte bröd. Iställer bestämde jag mig för att göra en hamburgare med extra mycket kött. Musklerna jublade och så gjorde även sambon. Visst finns det lite bröd i den här maträtten ändå eftersom kycklingen paneras i pankoströbröd. Det här kan man förstås utesluta helt om man så vill, men det blir lite finare så plus att pankoströbrödet suger i sig av matfettet.

Pankoströbröd

Pankoströbröd är skuret ströbröd istället för malet. Man hittar det vanligtvis i påse på den asiatiska hyllan eftersom de kommer från asien där man använder det mycket till panering av diverse saker. Pankoströbrödet är sprödare, tunnare och suger som sagt i sig mer av matfettet. Alltså blir panering med panko väldigt gott och tjusig, men kanske inte kanon för hälsan. Tränar man gör det dock inte så mycket.

Laddat mer protein

Det här receptet är i alla fall enkelt att göra och innehåller mycket protein tack vare de två köttorterna och sojabönorna. Coleslawsalladen adderar krämighet och blir tjusig tack vare att den är uppblandad med rödlök och majs. Njut som helgmiddag eller som vardagsrätt.

Hamburgare med kyckling och fläskkött

För: 4 personer

Kycklingburgare med kyckling och fläskkött

Coleslaw:

400g vitkål
1/2 röd lök
0,5 dl äppelcidervinäger
2 dl crème fraîche
1 liten burk majskorn
salt, peppar

Panerad kyckling:

4 kycklingfiléer
1 ägg
2 dl pankoströbröd
salt, peppar

Hamburgerbiffar:

600g fläskfärs av rapsgris
2 ägg
1 dl pankoströbröd (resten från paneringen)
1 tsk liquid smoke
salt, peppar, oregano

Sallad:

100g gröna sojabönor
1 dl solrosfrön
70g blandad småbladssallad

Tillbehör:

1 zucchini
1 röd paprika
salt, vitlökspulver
1/2 röd lök
1 tomat

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lyft av den när vattnet kokat upp. Riv vitkålet tunt och låt det ligga i det varma vattnet i ca 10 minuter. Häll upp i ett durkslag, låt det svalna och krama sedan ur överflödigt vatten. Skiva rödlöken tunt och blanda med vitkålet, vinäger, creme fraiche, avrunnen majs och kryddor. Ställ svalt.

2. Rosta solrosfröna i en torr panna och blanda sedan med sojabönor och småbladssallad.

3. Vispa ägg och häll upp på en tallrik. Blanda pankoströbröd med salt och peppar på ett annat fat. Skär kycklingfiléerna rakt igenom så det blir två häften så tjocka filéer. Torka av kycklingfiléerna och doppa dem först i ägget och sedan i pankoströbrödet. Smält smör i en stekpanna och stek sedan kycklingen till den är genomlagad.

4. Blanda resten av ströbrödet med ägg, liquid smoke och kryddor. Låt svälla ett par minuter och rör sedan ner färsen. Forma till biffar och stek i smör.

5. Längdskiva zucchini och skär paprika till breda klyftor. Stek på det hastigt med lite salt och vitlökspulver. Skiva lök och tomat. Lägg ena kycklingfilén underst, gärna på ett smörpapper eller liknande. Lägg på sallad och grönsaker, hamburgerbiffen, lök och tomat och avsluta sedan med sista kycklingbiten och fäst med en grillpinne. Servera med coleslawen.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.