Somriga hamburgerbakelser med hemmagjord hamburgerdressing

Annorlunda hamburgare

Wow! Jag har ätit världens godaste, somrigaste och svenskaste hamburgare. Men ansjovis! Va, tänker du nu? I en hamburgare? Ja, det är oförskämt gott att ha i köttfärssmeten och ger riktigt härliga sommarvibbar. Det får en faktiskt lite att tänka på Janssons Frestelse.

Gott till grillen

Tillsammans med den roliga lök-kikletten, vilket helt enkelt är en tartelett där skalet görs på kikärtor istället för mjöl –därav namnet kiklett, blir det kanongott och en riktigt rolig anrättning som påminner lite om en bakelse. Kanske är det också lite i kombination med löken som det får en tänka på jansson. Servera med den hemmagjorda hamburgerdressingen som piffats upp med gröna oliver så blir det en riktigt smaskig middag.

Självklart kan man äta burgaren med vanliga hamburgerbröd, men då blir den förstås inte glutenfri – såvida man inte väljer glutenfria hamburgerbröd.

Hemmagjord hamburgerdressingLök-kikletter

Hamburgerbakelser med hemmagjord hamburgerdressing

För: 4 personer
Tid: 20 minuter
Temperatur: 200°C

Somriga hamburgerbakelser med hemmagjord hamburgerdressing

Lök-kikletter:

1 tetra kikärtor
2 msk olja
1 msk majsstärkelse
1 ägg
salt, peppar

Fyllning:

3 stora gula lökar
2 ägg
0,5 dl créme fraiche
salt, peppar

Hamburgerdressing:

1 dl gröna oliver med pimiento
0,5 dl smörgåsgurka
4 bitar soltorkade tomater
1,5 dl créme fraiche
0,5 dl majonnäs
2 msk tomatpuré
1 kvist färsk libbsticka och dill
salt, peppar

Hamburgerbiffar med ansjovis:

600g nötfärs
125g ansjovis (1 burk)
1 ägg
2 salladslökar
peppar, vitlökspulver, spiskummin

Övrigt:

Romansallad
1 stor tomat
1 paket Mozzarella

1. Skölj kikärtorna och ha ner dem i en mixer tillsammans med olja, majsstärkelse, ägg och kryddor. Kör till en slät smet. Bred ut smeten som pajskal i en silikonform med formar om cirka 10 cm i diameter. Förgrädda i 175°C i 10 minuter.

2. Skiva löken och stek den mjuk i smör på medeltemperatur. Ha ner löken i en skål och blanda med ägg, creme fraiche och kryddor. Fyll pajskalen med lökröran och grädda sedan i 20-25 min i 200°C.

3. Hacka oliver, smörgåsgurka och soltorkade tomater. Blanda i en skål med creme fraiche, majonnäs, tomatpuré, hackade örter och kryddor. Ställ svalt.

4. Blanda nötfärsen med hackad ansjovis, ägg, ströbröd, hackad salladslök och kryddor. Forma till biffar och grilla eller stek dessa. Servera burgarna på kikletterna tillsammans med sallad, hamburgerdressingen, skivad tomat och mozzarella. Fäst det hela med en grillpinne.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.