Hamburgerbröd med surdeg

Hembakta hamburgerbröd

Helger är till för härligt surdegsbak. I alla fall hemma hos mig. Jag ser verkligen fram emot fredagen då jag kan plocka fram min surdegsgrund (som jag döpt till Sören), kan mata honom och sedan sätta igång med brödbaket – exempelvis till dessa hamburgerbröd med surdeg Det är faktiskt så sent som i början av året som jag började baka med surdeg på allvar. I början handknådade jag brödet, en eftersom mina nypor inte pallade investerade jag snabbt i en riktigt bra hushållsassistent. Det är verkligen det bästa jag gjort i år!

SurdegNågot jag har lärt mig när det kommer till att baka med surdeg utan jäst är att det gäller att ha tålamod. Jäsningen tar tid och degarna kan ha en tendens att jäsa på bredden istället för på höjden som en deg med jäst, lite beroende på hur varmt och snabbt den jäser och hur lös den är. I början lyckades jag inte alls med mina surdegsbröd – de jäste inte. Men det hade oftast att göra med att jag inte hade tålamod att vänta. Idag jäser jag mina degar i minst ett halvt dygn, beroende på hur varmt de är inomhus. På sommaren räcker det med ett halvt dygn och annars brukar jag aka på morgonen, låta det jäsa över natten och sedan grädda brödet morgonen efter.

Baka med surdeg

Jag matar min surdeg ett par timmar innan jag ska baka. Ställer jag också burken i på en varm och solig plats blir det en väldigt aktivitet på det hela. Då är den superbubblig och fin när man ska baka. Jag brukar mata den med 100 gram ljummet vatten och 100 gram vetemjöl. Jag brukar heller aldrig ta bort något ur surdegsgrunden innan jag har i mjöl och vatten, vilket många gör. Här hittar du instruktioner på hur man startar en surdeg.

Frys in det som blir över

Hamburgerbröd med surdeg är gott och kul att göra. Det här är en kombination av Frida Johanssons recept samt ett recept av Sébastien Boudet. Bröden blir smakrika – och kan naturligtvis serveras även som frukostfrallor. De hamburgerbröd som inte går åt brukar jag frysa in på en gång så fort de har svalnat. Då har man alltid goda hamburgerbröd med surdeg liggandes i frysen som man kan plocka fram så fort man blir sugen på burgare.

» Här hittar du fler recept på bröd med surdeg

Hamburgerbröd med surdeg

Hamburgerbröd med surdeg

10 stycken

750g vetemjöl
500g mjölk (5 dl)
175g aktiv och bubblande surdeg
50g flytande honung (2 msk)
1 ägg
20g flingsalt
+ ca 1 dl extra mjöl till utbakning

  • Väg upp vetemjölet och ha ner i bunken på en hushållsassistent. Värm mjölken till 35 grader och ha ner i bunken. Ha ner den bubblande surdegen, honung och ett rumstempererat ägg (är det kylskåpskallt är det bara att värma det lite under rinnande ljummet vatten). Starta assistenten och låt den gå två minuter på låg hastighet så att ingredienserna blandas.
  • Sätt en plastpåse över bunken och låt degen vila i 1 timme. Detta moment kallas för autolys och gör att mjölet absorberar mjölken ordentligt.
  • Ta av plastpåsen och kör assistenten på medelhastighet i 10 minuter. Väg upp och ha i saltet och kör assistenten ytterligare 2-3 minuter.
  • Lyft ur degen, olja bunken och lägg tillbaka degen. Lägg på locket eller täck bunken med en plastpåse. Du kan också lägga degen i en oljad plastbunke eller liknande (jag tycker dock det är skönt att slippa extra disk). Låt degen jäsa på en varm plats i 4 timmar.
  • Stjälp ur degen på mjölad bänk och dela till 10 delar. Forma till toppiga bullar, vik in degen undertill några gånger så att toppen blir slät och lägg sedan ur bullarna på mjölat bakplåtspapper med släta ytan uppåt. Strö över lite mjöl och lägg över bakdukar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur tills de ökat i storlek och ser släta och fina ut. Mina bullar jäste upp på cirka 8 timmar, men jag lät dem stå kvar över natten i ytterligare 12 timmar innan jag bakade dem i ugnen. Under den tiden blev de hur fina som helst. Hur lång tid det tar för bullarna att jäsa beror på hur pigg din surdeg är och hur varmt du har i rummet där bröden får jäsa.
  • Grädda hamburgerbröden längst ner i ugnen på över- och undervärme i 225°C i 12-14 minuter. Bröden ska ha en innertemperatur på cirka 98°C när de är klara.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.