Härliga fredagstacos med köttfärs, rödkål och picklad rödlök

Tacos med köttfärs

Dessa härliga fredagstacos med köttfärs, rödkål och picklad rödlökk kom att bli en av mina favoriter – och varför inte? De blev både färgglada och som en smakexplosion i munnen. Det roliga med tacos är att man kan variera tillbehören precis hur man vill. I dessa bestämde jag mig för att ta med rödkål i smakbilden.

En trendig råvara

RödkålKål är en råvara som kommit att bli trendig de senaste åren. Dels är det en smakrik ingrediens som kommer i allehanda färger och former och som kan tillagas på alla möjliga vis. Kål innehåller också vitaminer och antioxidander som är bra att få i sig. Något jag även läste nyligen är att kål anses renande för levern.

Kål har också blivit lite av en finkrogsingrediens. Kål ska gärna friteras, bakas, puréas eller göras något annat spexigt med. Se bara på Svenska mästerkapen i matlagning, Årets Kock, där var och varannan av de tävlande använder kål på något vis i sina tävlingrätter.

Fredagsmys med ljuvliga smaker

I denna goda fredagsrätt har strimlat rödkål fått stekas i smör och smakas av med lime och apelsin. Det blir hur gott som helst och passar riktigt bra i tacosen. Det hela kombineras med picklad rödlök, klassiskt kryddig köttfärs och smaskiga tillbehör. Vi åt tacosen med hårda tacoskal, men man kan förstås ta vad man själv vill.

Glöm förresten inte hur enkelt det är att göra hemmagjord tacokrydda. Skippa tillsatser, smakförstärkare och annan utfyllnad som finns i färdig tacokrydda. Det är enkelt att göra egen tacokrydda!

» Spana in alla goda recept på tacos här i bloggen

Tacos med flintastek, picklad pumpa och myntaSmå köttfärstacos på antojitosLaxtacos med pulled salmon, pico de gallo och vitlökssåsTonfisktacos med sötpotatis och soltorkad tomatsalsa

Härliga fredagstacos med köttfärs, rödkål och picklad rödlök

För: 4 personer

Härliga fredagstacos med köttfärs, rödkål och picklad rödlök

Picklad rödlök:

3 dl vatten
0,5 dl ättiksprit (12%)
1 dl dl strösocker
2 msk salt
2 rödlökar

Rödkål med apelsin och lime:

250g rödkål
25g smör
1/2 apelsin
1/2 lime
salt

Köttfärs:

500g nötfärs
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk acho chilipulver
1 msk cayennepeppar
salt, peppar
1 dl vatten

Tillbehör:

1 paket tacoskal
riven ost
gräddfil
1/2 kruka koriander
1 röd chilifrukt
2 salladslökar

  • Koka upp vatten i en kastrull. Slå i ättika och rör i socker och salt. Klyfta rödlöken och ha ner i ättikslagen. Låt stå ett par timmar.
  • Strimla rödkål. Smält smör i en kastrull och ha i rödkålen. Låt den mjukna på mediumvärme och rör om då och då så den inte bränns. När rödkålen är mjuk, pressa över saften från en halv apelsin och en halv lime. Smaka av med lite salt.
  • Smält smör i en stekpanna och ha ner nötfärsen. Fördela isär färsen och stek till den fått färg runt om. Ha ner alla kryddor, blanda och slå på vattnet. Låt nästan allt vatten fräsa bort och stäng sedan av plattan. Servera med tacoskal, riven ost, gräddfil, färsk koriander och finstrimlad chili och salladslök.

Rekommenderat vin till: Prohibition Zinfandel (74299)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.