Härliga fredagstacos med kyckling

Tacos med kyckling

Jag älskar tacos – alla sorters tacos. Jag har svårt att säga vilken som är favoriten, men några av de godaste jag ätit denna höst är dessa härliga fredagstacos med kyckling och vegetariska tacos med quorn. Vi brukar även variera tacosen med en långkokot köttgryta eller med köttfärs. Båda blir riktigt goda men lagas beroende på hur mycket tid man har.

Vilket vin ska man välja till tacos?

Till tacosen passar det bra med rödvin. Två säkra kort är rioja och zinfandel. Båda typerna av vin är smakrika och fruktiga och passar utmärkt till tacos. Är dina tacos heta behöver vinet vara väldigt fruktigt, och då är en amerikansk zinfandel allra bäst.

Campo Viejo RiojaTill mångas förvåning ppassar billiga viner mycket bra till tacos. Nu pratar vi viner mellan 50-80 kronor. Det kan låta konstigt, men i den lägre prisklassen är vinerna oftast enklare och inte lika komplexa. Det är också dessa som passar bäst.

Jag använder aldrig färdig tacokrydda. Dels är det dyrt att köpa färdig krydda, dels är det roligare att variera smakerna själv. Visst behövs det en del kryddor när man ska smaksätta köttfärsen eller grytan själv, men med ett gäng kryddor i hyllan kan man laga roligare mat. De klassiska smakerna är förstås malen spiskummin, koriander och rökt paprikapulver. Därefter är det bara att välja och vraka.

Enkel och god fredagsmat

Dessa tacos görs med pulled chicken, alltså kyckling som man lagar i ugn och sedan trasar med två gafflar. Det blir sprött och smakrikt. Kyckling i tacosen är ett kul alternativ till de klassiska med köttfärs eller chiligryta. Dessutom är kyckling ett magrare kött som går enkelt att laga. Servera med guacamole, fried beans, tortillabröd, gräddfil, riven ost och andra goda tillbehör. Under receptet hittar du också ett passande vintips.

Kan du inte få nog av tacos? Fler goda tacorecept hittar du här. Vilken är din favorit?

Härliga fredagstacos med kyckling

För: 6 personer

Härliga fredagstacos med kyckling

Trasad kyckling:

1 kg kycklingfilé
lökpulver, vitlökspulver, smoked ancho chili
salt, peppar

Fried Black Beans:

1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
3 tetror svarta bönor (400g)
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
4 dl vatten
1 dl rapsolja
1 msk äppelcidervinäger

Guacamole:

3 avocado
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
1/2 lime
salt, peppar, spiskummin, malen koriander

Tillbehör:

1 paket tortillabröd
jalapeños
1 burk majs
salsasås
riven ost
gräddfil
1 knippe färsk, hackad bladpersilja

1. Tina kycklingfiléerna och halvera dem. Lägg ut kycklingen i en ugnsform och krydda. Ställ in kycklingen i 225°C i 35 minuter. Trasa kycklingköttet med två gafflar.

2. Hacka gul och vit lök och låt den mjukna i lite olja på låg värme i en stekpanna. När löken börjat bli genomskinlig, ha ner sköljda bönor och alla kryddorna, samt hälften av rapsoljan och hälften av vattnet. Låt vätskan fräsa bort och slå sedan på mer vatten och olja. Låt detta stekas bort igen och slå sedan på den sista decilitern vatten. Låt detta steka in till bönröran får en simmig konsistens.

3. Skrapa ut avocadona och mosa dem grovt. Blanda med finhackad rödlök, pressad vitlök och saften från en halv lime. Smaka av med kryddor.

Vintips till tacosen: Campo Viejo Crianza (2786) 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.