Hasselbackspotatis

Ett trevligt tillbehör med potatis

Hasselbackspotatis är ett kul och gott sätt att variera de vanliga potatis-tillbehören på. Det ser både festligt ut och är faktiskt inte svårt att göra. Jämfört med exempelvis bakad potatis, är skillnaden inte större än att man först skär skåror på hela ovansidan av potatisarna. Sedan ska det så klart också vara mindre potatisar. Visst tar det lite extra tid att skära potatisarna, mend et är definitivt värt mödan eftersom det blir så fint.

Använd fast potatis när du ska göra hasselbackspotatis. Jag brukar, precis som när jag gör potatisklyftor, välja lite med avlånga potatisar. Knepet för att göra skärandet enklare är att använda en träslev. De gamla träslevs-modellerna är ofta lite plattare i botten så att de också ligger stadigt. Jag köpte min slev i en second hand-butik för en tia.

Hasselbackspotatis

Hur gör man hasselbackspotatis?

Potatisarna ska skivas tunt, men inte helt igenom. Om man som sagt lägger potatisarna i en träsked hindrar den kniven från att sjunka för djupt. De ska ju nämligen sitta fast i botten. Det är en liten balansgång hur djupt man ska sköra. Ju djupare skkåror desto snyggare blir potatisen, men det gäller också att inte gå för djupt eftersom potatisen också måste sitta fast. Jag tycker att ungefär två tredjedelar av potatisen är lagom att skära igenom.

Nu för tiden är det något som är svårt att få tag i, men om du lyckas, använd spraysmör för att spraya ovansidan av potatisen. Har man nu inget spraybart smör är det enklast att smälta smör i en skål som man sedan penslar ovansidorna av potatisen med. Därefter strör man över ströbröd som får fästa i potatisen. För att göra potatisen ännu lyxigare och frasigare kan man försiktigt dutta på lite extra smör igen efter halva tiden de varit i ugnen.

Så brukar jag göra

I de flesta recepten på hasselbackspotatis penslar man med smör, strör på ströbröd och bakar potatisen i ett svep. Jag brukar börja med att pensla potatisen med smör och baka dem i 20 minuter. Sedan tar jag ut dem, penslar med mer smör och strör över ströbrödet. Då slipper man ösa med smöret och ströbrödet riskerar inte att bli bränt. Eftersom skivorna på potatisen separerar lite mer efter 20 minuter får man också i mer ströbröd och salt i skårorna vilket ger mer smak. Du kan förstås baka potatisen i ett svep, om du inte orkar hålla på. Vill du ha lite mer smak på potatisen kan du förutom salt och peppar även strö över lite lökpulver, vitlökspulver eller rökt paprikapulver. Även grillkrydda passar fint.

Ett annat tips är att servera hasselbackspotatisen på buffé, eller som en liten mingelrätt. Baka potatisen enligt receptet nedan (välj gärna små potatisar och korta eventuellt av tiden i ugnen med några minuter). Lägg sedan upp potatisen på ett stort fat och toppa med créme fraiche, rom och hackad rödlök. Eller varför inte räkor eller fint strimlad lax? Hur gott som helst, fint att se på och en trevlig liten rätt att mumsa på.

» Här hittar du fler goda recept med potatis

Hasselbackspotatis

Så här gör du hasselbackspotatis

För: 4 personer

8–12 jämnstora fasta potatisar (ca 800g)
olja till formen
50g smör
salt, svartpeppar
ca 1 dl ströbröd

  • Sätt ugnen på 225°C. Skala potatisarna.
  • Skär potatisen i 3 millimeters tunna skivor ovanifrån, men inte helt igenom – den ska hålla ihop i botten. Lägg gärna potatisen i en träslev när du skär den. Då ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag. Ringla lite olja på en ugnsplåt och lägg på potatisarna med den skurna ytan uppåt. Se gärna tipsen ovan.
  • Smält smöret. Pensla ovansidan av potatisarna med hälften av smöret. Salta och ställ in plåten i 20 minuter.
  • Ta ut plåten och pensla potatisen med resten av smöret. Strö över ströbröd och salta och peppra ett varv. Ställ in plåten i ytterligare 25 minuter, totalt virka 45 minuter. Känn med en tandpetare att potatisen är mjuk rakt igenom, låt den annars gå lite till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.