Hasselnötsvåfflor med muscovado- och cappuchinokräm

Godaste våfflorna

Nu är det inte långt kvar till våffeldagen och idag är det faktiskt till och med min födelsedag. Planen blir att mumsa två varianter av matvåfflor som ska bli de sista i listan av de nio som jag har utlovat till våffeldags-specialen.

Tips till våfflorna

Under tiden får ni här ett recept på annan god våffla att testa. Den är så god att man har svårt att gå och småmumsa på dem bara som det är – om det blir några kvar. De bränner gärna fast i våffeljärnet, så lyft laggen lite tidigare, lossa våfflan, placera tillbaka den och våffla sedan ihop den ett litet tag till, då blir de perfekta. De blir också lite mörkare i nyansen, men det gör absolut ingenting.

Hasselnötsvåfflor med muscovado- och cappuchinokräm

Ca: 10-12 våfflor

Våfflor:
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
50g smör
100g hasselnötsmassa
salt, socker

Kräm:
2 dl vispgrädde
1 tsk mörkt muscovadosocker
3 msk starkt kaffe

1. Brygg riktigt starkt kaffe. Lägg ner det kaffefyllda filtret i den bryggda kaffet och låt dra ca 15 minuter. Vispa grädden med 3 msk kaffe samt muscovadosocker. Ställ svalt.

2. Blanda ihop mjöl med bakpulver och rör sedan ner mjölk, smält smör och hasselnötsmassa. Ha ner en nypa socker och en nypa salt, rör ihop våffelsmeten och grädda sedan i våffeljärn. Våfflorna kan med fördel gräddas i förväg. Lägg då de färdiggräddade våfflorna i en påse under tiden. Hetta upp ugnen till 225°, lägg in våfflorna på ett galler och in i ugnen till de blivit genomvarma och fått tillbaka sin sprödhet (ca 5-10 minuter).


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.