Hel jordnötskyckling med kokosquinoa och limesås

Kyckling med jordnötssmör

Hel jordnötskyckling med kokosquinoa och limesås är en annorlunda rätt att prova som lagas med jordnötssmör. Kung Markatta har en alldeles utmärkt jordnötsinpackning som man kan massera sin kyckling med när man vill leka spa-anläggning… Nä, skämt åsido. Att tillaga hel kyckling i ugn är fantastiskt gott. Om man dessutom kletar på ett lager med jordnötssmör på kycklingen blir det oslagbart. Det må låta osexigt att ”kleta på”, men det är precis vad man får göra. Jordnötssmöret är fäster bäst om man ser till att kycklingen först är avtorkad med lite papper. Därefter kan man spatla på det med en slickepott eller sked.

Quinoasallad med kokos

Det fina med Kung Markattas jordnötssmör är att det både är ekologiskt och utan tillsatser – det innehåller enbart rostade jordnötter.

Quinoasalladen blandas med svarta bönor och kokoschips, vilket ger hela anrättningen en smak av de västindiska köken. Själva kokosen är inte såna där små rivna kokosflingor man kan köpa på påse utan modell större flagor (se bild). De jag köpte är ekologiska på lösvikt från ICA, men kokoschips finns även paketerade i ask från exempelvis Renee Voltaire och Kung Markatta.

Hel jordnötskycklingKokosflagorKokosquinoa

För: 4 personer
Tid: 1-1,5 timme
Temperatur: 225°

Hel jordnötskyckling med kokosquinoa och limesås

Jordnötskyckling:
1 dl jordnötssmör
1 hel kyckling (1-1,5kg)
salt, peppar

Limesås:
2 dl crème fraîche
1 lime
salt

Kokosquinoa:
2 dl quinoa
4 dl vatten
salt
1,5 dl solrosfrön
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
400g färska champinjoner
1 burk svarta bönor
1 dl stora kokosflingor
0,5 dl avokadoolja zest
salt

1. Torka av kycklingen med hushållspapper och bred sedan på ett lager jordnötssmör runt om. Ringla smör i en ugnsfast form och lägg ner kycklingen. Salta och peppra och ställ in i ugnen i 225° i 1-1,5 timme.

2. Zesta limen och rör ihop med creme fraiche och en nypa salt. Ställ svalt.

3. Koka quinoan i saltat vatten. Hetta upp en panna med olja och rosta solrosfröna. Finstrimla purjolöken och ha ner den någon minut i pannan. Ös ner i quinoan.

4. Skär champinjonerna till kvartar. Hetta upp smör och pressad vitlök i pannan. Ha ner champinjonerna och fräs dem under ett par minuter. Ha ner i quinoan tillsammans med svarta bönor och kokosflingor. Salta ett varv, slå över avokadoolja och blanda allt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.